Sovinec zpřístupnil část hradu zničenou za války

Bruntál –  Návštěvníci hradu Sovinec na Bruntálsku si mohou po téměř šedesáti letech znovu prohlédnout Rytířský sál. Vstupovat do něho do této doby nemohli z jediného důvodu – chybělo schodiště, které shořelo na konci druhé světové války. Hrad zpřístupnil nově také další své části – podzemní prostory v jižním paláci a ve skále pod horním hradem a také vinné sklepy a spižírny.

Kromě schodiště dostala budova tzv. remtru, v níž se Rytířský sál nachází, i novou střechu. „Sál jsme vybavili v nadokenních lunetách zbraněmi, většinou z doby třicetileté války, což je doba pro hrad vojensky nejzajímavější,“ přibližuje rekonstrukci kastelán hradu Pavel Zástěra. V sále je k vidění také střílna, díky které mohli jeho obyvatelé chránit jednu z hradních bran.

Kromě reprezentativních prostor se pro návštěvníky nově otevřela expozice vinného sklepa v přírodní jeskyni, kde kromě vína mají svůj domov také netopýři. Přístupná je i spižírna v podzemí jižního paláce.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Na své si přijdou i milovníci archeologie. V zrekonstruovaném jižním paláci je umístěna výstava z názvem Zlomky minulosti. Představuje archeologické nálezy přímo z hradu - mimo jiné i unikátní kamnářskou keramiku ze 17. století, která znázorňuje galerii řádu německých rytířů.

Hrad Sovinec mohou lidé v září navštívit denně kromě pondělí, od října bude přístupný pouze o víkendech.