Český student se skleníkem-robotem ve finále prestižní soutěže

Londýn - Mezi osm finalistů prestižní mezinárodní designové soutěže Electrolux Design Laboratory se probojoval student brněnského Vysokého učení technického (VUT) Martin Miklica. Mezi 900 studenty z celého světa uspěl s modelem robotického skleníku - ten se stará o květinu, která v něm roste, shání jí sám potřebné živiny. O vítězi sedmého ročníku soutěže se rozhodne dnes v Londýně. První cenou je 5 tisíc eur a šestiměsíční stáž v jednom z návrhářských center společnosti Electrolux, druhá a třetí cena jsou spojeny se třemi, respektive dvěma tisíci eury.

Mezi 25 nejlepších návrhů se dostal ještě jeden český zástupce, a to Jan Semerák z VUT Brno. Vymyslel pračku, v níž se vznáší buben a prádlo se čistí ultrazvukem.

Robotický skleník byl podle Miklici otázkou okamžitého nápadu. Mezi pracemi finalistů ho podle jeho slov zaujal Water Catcher, založený na principu kuliček chytajících dešťovou vodu. „Řeší jeden z problémů, které lidstvo brzy potkají - nedostatek vody,“ říká mladý designér. Na VUT studuje ve 4. ročníku a být designérem označuje za svůj životní sen. 

Rozhovor s designérem Martinem Miklicou (zdroj: ČT24)