Patřičný a jeho „dřevění“ hosté vyprávějí o dřevě

Praha - Stovky exponátů a více než čtyřicet známých stromů uvidí návštěvníci, kteří zavítají do Národního zemědělského muzea. Pod názvem O dřevě je zde vystavuje řezbář a sochař Martin Patřičný a jeho hosté, většinou umělci pracující také se dřevem. „Není žádný jiný materiál, se kterým by lidé žili déle. Vyprávět o dřevě to znamená vyprávět o nás,“ říká Patřičný.

Výstava v zemědělském muzeu není jeho první „dřevěnou“ premiérou - vystavoval na podobné téma na konci 90. let v Národním muzeu v Praze, je autorem knih o dřevě a také byl průvodcem dokumentárního seriálu Kus dřeva ze stromu, který natočil Bedřich Ludvík.

Výstava O dřevě je rozdělena do několika částí. V té první si návštěvník udělá představu o tom, jak vlastně vypadá dřevo jednotlivých stromů, druhá část prezentuje dřevěná díla ve třech interaktivních pokojích. Všechny vystavené objekty si totiž lidé mohou prohlédnout nejen zrakem, ale i hmatem. Dotýkati se exponátů je dovoleno.

Reportáž Taťány Rubášové (zdroj: ČT24)

„Začíná dětstvím, pak přechází do obývání a třetí částí je dílna,“ popisuje Patřičný jednotlivé pokoje. V uličce, kterou se budou lidé vracet, ještě uvidí užité umění - tak, jak s ním pracovali pozvaní umělci. Směr v rozlehlém výstavním prostoru, který má pět set metrů čtverečních, návštěvníkům napovídá prádelní šňůra, na níž jsou navlečeny dřevěné kuličky.

Patřičný a hosté - O dřevě: Národní zemědělské muzeum, od 30. 9. do 30. 6., otevřeno Út-Ne od 9:00 do 17:00. Součástí výstavy jsou i komentované prohlídky a interaktivní program.

  • O dřevě zdroj: Národní zemědělské muzeum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1152/115106.jpg
  • O dřevě zdroj: Národní zemědělské muzeum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1152/115107.jpg