Zástěry ženám sluší: Julie a Julia raději kupují jídlo než šaty

Praha - Původně měly být filmy dva. Jeden o Julii Childové, která svou sedmisetstránkovou kuchařkou inspirovanou francouzskou kuchyní nadchla v 50. letech americké ženy natolik, že houfně přestaly připravovat jídlo metodou kup a rozmraz a pustily se do odpalovaného těsta na větrníky a vykosťování kachen. Druhý o Julii Powellové, která se o padesát let později rozhodla uvařit během jednoho roku všech 524 receptů z kuchařky Julie Childové a o svém kuchařském maratonu si vedla blog, jenž pak vyšel i knižně. Tvůrci ale nakonec dali hlavy i příběhy dohromady a vznikl tak film jen jeden - Julie a Julia - o dvou ženách posedlých vařením a se slabostí pro máslo.

Láska k vaření Julii a Julii sice spojuje, povahově jsou ale každá dočista jiná. Zatímco Julie Powelová se poměrně snad sesype, Julia Childová je naprosto nezdolná. A Maryl Streepová neodolatelná v roli této ženy, která se vepsala americkým hospodyňkám do paměti nejen svým kuchařským uměním, ale i ragbyovou postavou (měřila skoro 190 cm) a zvláštním vysokým hlasem.

Tank v kuchyni

Julia se tak stala vděčným terčem mnoha parodických skečů, Streepová ji ale nekarikuje, i když by to při projevu a propocích této statné kuchařinky nebylo vůbec těžké. Ve filmu působí jako velká žena s velkým srdcem, hlučná, optimistická a nevyčerpatelně energická. Do hledání činnosti, kterou by se zabavila, když se po válce s manželem Paulem (Stanley Tucci, hrál se Streepovou i v Ďábel nosí Pradu) kvůli jeho práci přestěhují z Ameriky do Francie, se pustí s vervou nájezdníků.

Nastoupí do prestižní kuchařské školy Cordon Bleu jako jediná žena a pochybovačnými pohledy mužů se nijak nenechá odradit. Ještě než umí rychlostí světla nakrájet cibuli a obrátit omeletu nad pánví, vaření zcela propadne. „Jsem asi jediná Američanka v Paříži, které nakupování jídla připadá zábavnější než nakupování šatů,“ říká svéráznou mutující dikcí. „Stejně mi ale žádné nepadnou,“ dodává se smíchem.

Vaření jako protialkoholní program

I Julie Powelová (Amy Adamsová) si od vaření slibuje zaplácnutí volného času, navíc v něm ale hledá lék na osobní krizi. Třicítka tíží na krku, kariérní dráha pokračuje spíš po rovině než do kopce a v šuplíku se práší na román, který žádné nakladatelství nechce vydat. Realizace bláznivého nápadu je pro ni podle jejích slov něco jako protialkoholní program. Dává jejímu životu motivaci a řád. Vaření miluje, protože když smíchá vejce, mléko a mouku, tak vznikne těsto, zatímco o podobné jistotě se v ostatních věcech tak úplně mluvit nedá.


A tak Julie ve své kuchyni dva metry krát metr a půl vaří, smaží a peče a zažehnáváním své krize zadělává u prskajících pánví na krizi manželskou. Její muž dřív než ona rozpozná, že hra se stala posedlostí, ale snaží se ji přesto podporovat. Trpělivě snáší Juliinu hysterii nad rosolem, který nechce držet tvar, a přispěchá na pomoc, když Julie bojuje mezi závazkem vůči své jmenovkyni a vraždou nevinného humra.

Julia Childová je totiž pro Julii Powelovou idolem, fiktivní přítelkyní, kterou nechce zklamat. Chvílemi se dokonce zdá, že je pro ni důležitější než vlastní manžel. A na „velkou dobrou vílu“ nezanevře, ani když se doví, že je jí i s celým kuchařským experimentem šumafuk.

Julia bez Julie

Která ze dvou Julií si získá víc divákových sympatií, je jasné, když se Streepová poprvé objeví na plátně v černobílé cooking show a nepovedenou omeletu uhňácává se slovy „to nevadí, když se něco nepovede, snadno to můžete napravit, nikdo vás nevidí, jste v kuchyni sami“. Julie Powelová by na jejím místě nejspíš začala natahovat.

Její labilita a řešení omletých problémů, které si navařila, film na radostnou notu tak trochu kazí. A vyvolávají dojem, že stejně jako se Julia bez Julie klidně obejde, obstál by i samotný snímek o Julii Childové. Zatímco v opačném případě by bylo jen o jeden průměrný romantický film na světě víc.

Julie a Julia- v kinech: od 1. října; scénář a režie: Nora Ephronová; kamera: Stephen Goldblatt; hrají: Meryl Streepová (Julia Childová), Amy Adamsová (Julie Powellová), Stanley Tucci (Paul Child), Chris Messina (Eric Powell).

Vydáno pod