Michael Moore a jeho milostný příběh

Nejnovější film amerického dokumentaristy Michaela Moora Capitalism: A Love Story (Kapitalismus: Milostný příběh), který měl světovou premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, vstupuje do amerických kin. Dokument o příčinách světové ekonomické krize ukazuje očima kontroverzního režiséra Moora zrádné stránky amerického kapitalismu.

Moore se vydal jako ve svých předchozích snímcích do zákulisí politiky, která ovlivňuje nejen Američany, ale celý svět. Tentokrát se v souvislosti s horšící se ekonomickou situací, která vyvrcholila na podzim minulého roku, vydává po stopách bankéřů z Wall Streetu a politiků ve Washingtonu. Otevřeně kritizuje kapitalismus, korupci a americkou vládní pomoc ve výši 700 miliard na záchranu finančního systému. Politiky vyzývá, aby prozradili obyčejným Američanům, kde mizí jejich peníze a jak je možné, že vše na Wall street došlo tak daleko.

Příběh o upírech

„Je to kriminální příběh, ale zároveň i válečné drama o třídním boji. Zároveň je to příběh o upírech, kde jedno procento těch nejbohatších obyvatel vysává zbytek nás. A samozřejmě je to milostný příběh - ovšem s tím, že se jedná o velmi nevhodný a nezákonný vztah,“ popsal Moore, kterého někteří považují za skvělého kritika amerických poměrů a jiní zase za úspěšného manipulátora, v náznacích svůj nový film.

Původně měl jeho další dokument navazovat na úspěšný dokument Fahrenheit 9/11 a měl vylíčit druhé prezidentské období George Bushe. Zhoršující hospodářská situace v zemi ale režiséra zavedla jinam.
Zákulisím ekonomické situace ve Spojených státech se začal Moore zabývat ještě před vypuknutím krize - natáčet začal už na jaře 2008.

K problémům velkých společností, jako jsou automobilky, které musely propustit tisícovky zaměstnanců, se vrátil po dvaceti letech. V roce 1989 překvapil Ameriku svým debutem právě o postupech firmy General Motors. Film Roger a já vypovídal o situaci, která nastala v Moorově rodném městě poté, co automobilka uzavřela tamní továrnu a přesunula ji kvůli levnější pracovní síle do Mexika.

Natáčel jsem, jakoby to byl můj poslední film

„Tentokrát to není o jedné osobě (o Rogeru Smithovi, bývalém řediteli General Motors), o jedné konkrétní společnosti nebo o jednom problému, jako je zdravotní systém. Tohle je o věci, která ovlivňuje životy nás všech – o ekonomice. Tenhle film jsem natáčel, jakoby to měl být můj poslední, který mi dovolili natočit,“ popisuje Moore důležitost projektu v oficiálním prohlášení.

V Americe se po zveřejnění ukázek z nového filmu objevily první reakce ze strany kritiků. Michael Moore podle nich sice ukáže lidi zodpovědné za propad americké ekonomiky, žádné závratné výpovědi se mu ale z nich nepodaří dostat. Naopak podle nich ještě více rozezlí obyčejné Američany, kteří se s následky krize musejí vypořádat v každodenním životě.

  • Capitalismus: A Love Story zdroj: www.imdb.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1159/115802.jpg
  • Capitalism: A Love Story zdroj: www.imdb.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1158/115800.jpg