Klaus ocenil jazzmana George Mráze čestnou plaketou

Praha - Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě vyznamenal jazzového kontrabasistu George Mráze. Při příležitosti jeho 65. narozenin mu předal Zlatou plaketu prezidenta republiky. Čechoameričan Mráz patří už dlouhá léta mezi nejvyhledávanější kontrabasisty světové jazzové scény. Na svém kontě má přes devět set natočených desek. Prezident čestnou plaketou oceňuje osobnosti, které se proslavily ve svém oboru, a prospěly tak České republice. Právě mezi takové lidi Mráz rozhodně patří, řekl při dnešním předání plakety Klaus.

„S panem prezidentem jsme si popovídali poněkud déle, než jsme plánovali. Prezident je sice hodně zaměstnaný, ale zavzpomínali jsme na doby minulé, kdy mne prý poslouchával v 60. letech v Redutě. Zlatou plaketou mne velice poctil, vůbec jsem to neočekával. Jsem velmi dojatý a je to velká inspirace,“ řekl hudebník v rozhovoru pro ČT24.

George Mráz dále v rozhovoru zavzpomínal na své začátky. „Jazz jsem začal hrát na střední škole v Táboře, kde jsme měli jazzovou skupinu. Zkoušeli jsme tehdy už od sedmé ráno, ještě než začala škola. Původně jsem hrál na saxofon, ale bohužel náš kontrabasista nebyl moc dobrý, a tak jsem jednou o pauze zvedl tu basu a zjistil, že to není tak těžké, zvuk se mi líbil. Tak jsem za pár měsíců skončil na konzervatoři.“

Jiří Mráz v rozhovoru pro ČT24 (zdroj: ČT24)

Jiří Mráz pak v závěru vysvětlil, proč začal v zahraničí používat jméno George. „Oni mi to jméno Jiří vždycky tak zkomolili, že se to nedalo poslouchat. Naučit Američany vyslovit dobře jméno Jiří, je skoro nemožné, tak jsem začal používat anglickou verzi, i když s tím mám někdy potíže, protože to není oficiálně podchycená změna,“ řekl kromě jiného po převzetí čestné plakety George.

Jiří Mráz - George Mraz,

(* 9. září 1944 v Písku) - Svoji hudební dráhu začal v polovině 60. let 20. století v triu Rudolfa Daška, poté hrál v SHQ Karla Velebného. V roce 1968, před příchodem vojsk Varšavské smlouvy do Československa, odešel do SRN. Několik měsíců žil v Mnichově, kde se seznámil s americkými jazzmany Mal Waldronem, Leo Wrightem a Bennym Baileym. Na podzim 1968 odešel do USA, když získal stipendium na Berklee College v Bostonu. Zde také začal používat jméno George Mraz.

Doprovázel pak nejvýznamnější jazzové muzikanty, mimo jiné Clarka Terryho, Herbieho Hancocka a Joea Williamse. V roce 1969 ho angažoval Dizzy Gillespie do svého kvintetu v New Yorku, potom to bylo Trio Oscara Petersona a Ella Fitzgeraldová. Působil také v seskupeních Charlieho Minguse, Tommyho Flanagana, Stana Getze a dalších vynikajících jazzmanů.