Do Židů - science fiction o zmizelé části Prahy

Praha – Libeňská židovská čtvrť patřila ještě v 18. století k druhému největšímu židovskému osídlení na dnešním území Prahy. V současných ulicích z ní zbyla prázdná místa využívaná jako provizorní parkoviště nebo skladiště. Zapomenutou židovskou čtvrť v Libni chce připomenout divadelně-hudební projekt Do Židů. Premiéru bude mít 24. června v industriálním prostoru Rarach v Praze-Bubenči.

Projekt Do Židů vychází ze stejnojmenného textu Miroslava Bambuška o zmizelé Libni, který knižně vydalo nakladatelství Babylon v roce 2009. Spoluzakladatel sdružení Mezery často na divadle reflektuje společenské jevy nebo historická témata. Kromě projektu Perzekuce.cz, který zpracoval třeba poválečný odsun Němců a politické procesy v 50. letech, je Bambušek jako autor podepsán pod projektem Cesty energie. Druhý díl – celkem ze čtyř – věnovaný vodě, se v současné době hraje v prostoru Ekotechnického muzea.

Platformou aktivit sdružení Mezery by se měl na čas stát industriální prostor Rarach v Bubenči. Nejen reflexe moderní české historie dostane prostor v divadelní, hudební a výtvarné formě.

 „Mnohými věcmi se zabývají historici, ale jejich výzkumy zůstávají na papíře, dostanou se jen k úzké skupině lidí. My děláme divadlo, děláme film, a tím napomáháme a pokračujeme. Když hrajeme o třetím odboji, o odsunu Němců, o komunistických procesech nebo židovské Libni, otevíráme věci dál,“ říká Miroslav Bambušek.

Do již neexistujícího světa židovské Libně mohou lidé poprvé vstoupit 24. června. „Úvodní část je science fiction. Odehrává se v roce 3100, lidé na palubě vesmírného korábu se rozhodnou, že si udělají exkurzi do minulosti. Díky takovému modelu počítačové hry spadnou do Libně,“ nastínil děj hry režisér Jiří Pokorný.

Dodal, že tvůrci chtěli, aby inscenace měla „hrubé vyznění“, proto hledali prostor, který bude „omletý a poškozený“. Reprízy v bubenečském prostoru Rarach se konají 26., 28., 29., 30. června a 1. července 2010, vždy ve 20:00 hodin