ČT se rozloučí s Ladislavem Smoljakem v kulisách Cimrmanů

Praha - Osobnost Ladislava Smoljaka připomene Česká televize v den posledního rozloučení s tímto charismatickým divadelním a filmovým tvůrcem, jedním ze zakladatelů Divadla Járy Cimrmana. 11. června ČT1 od 20:00 zařazuje mimořádnou programovou změnu a uvede záznam představení Divadla Járy Cimrmana Hospoda Na mýtince.

Hospoda Na mýtince, opereta s výpravou a kostýmy, je prvním společným dílem pánů Smoljaka a Svěráka napsaným pro Divadlo Járy Cimrmana. Dnes kultovní titul stál na počátku dlouhé řady her, které si svým humorem a především pohledem na svět získaly oddané příznivce, jejichž řady neřídnou ani s přibývajícími lety trvání divadla.

V záznamu představení Divadla Járy Cimrmana hrají: Z. Svěrák, M. Čepelka, L. Smoljak a V. Kotek. Režie: L. Smoljak.

Vladimír Kroc hovoří o zvukové kronice Divadla Járy Cimrmana (zdroj: ČT24)

Ladislav Smoljak se narodil 9. prosince 1931, stal se uznávaným filmovým i divadelním režisérem, scenáristou a hercem. Společně se Zdeňkem Svěrákem psali pro Divadlo Járy Cimrmana hry o českém fiktivním géniovi Járovi Cimrmanovi. Byli také autory několika celovečerních filmů. Ladislav Smoljak zemřel po těžké nemoci 6. června 2010.

Vyšla kniha o nejslavnějším Čechovi

V předvečer pietní vzpomínky na Ladislava Smoljaka bude 10. června pokřtěna i autorská kniha pánů Svěráka, Smoljaka a Weigela Jára Cimrman - génius, který se neproslavil.

Unikátní obrazová publikace představující našeho zneuznaného českého velikána Cimrmana ze všech známých i neznámých stránek jeho mnohovrstevnaté geniální osobnosti: jako divadelního principála, filmaře, hudebního skladatele, filosofa, pedagoga, vynálezce, cestovatele, sportovce, historika, lékaře, kriminálníka i kriminalistu a konečně i jako milovníka. Na stránkách knihy se čtenář s mistrem setká téměř osobně a to nejen prostřednictvím množství nově objevených a doposud nezveřejněných fotografií a ilustrací, ale především díky téměř 30 jedinečným dobovým dokumentům, které zná každý nadšený cimrmanolog zatím pouze z vyprávění.

Kniha je doplněna i o zvukovou kroniku Divadla Járy Cimrmana. Čtyřhodinový záznam na CD ve formátu MP3 doprovází brožura se základními informacemi o 14 hrách divadla a více než padesátkou archivních fotografií. Vytvořil ji publicista Vladimír Kroc ve vydavatelství Radioservis.

Hospoda Na mýtince
Zdroj: ČT24/ČT