Igor Piačka své vášně zobrazuje vážně

Praha – V Galerii La Femme byla otevřena výstava Igora Piačky, který se věnuje především figurální tvorbě. V jeho grafikách i v malbě téma člověka dominuje. Člověk, zejména žena a ženy, ale i muž v různých podobách a symbolech jeho mužství, to je permanentní téma tvorby, zájmu i zaujetí člověka člověkem. Lidé v obrazech i grafikách Igora Piačky jsou živé a dynamické organismy, plnokrevné bytosti plné vášně, síly a energie. Jsou to temperamentní postavy, figury i těla, jsou to objekty vzájemné touhy, ale i monstra nebezpečná ve svých touhách chtít a mít. Výstava pod názvem Váš/ž/ně potrvá do 8. července.

Igor Piačka se narodil 8. 10. 1962 v Třebíči. Jeho výtvarná studia i výtvarný život však probíhaly už na Slovensku, v Bratislavě. Zde v letech 1983-89 studoval na Vysoké škole výtvarných umění, na oddělení volné grafiky a knižní tvorby u prof. Albína Brunovského. Domácí studia si obohatil i ročním pobytem na Královské akademii krásných umění v Bruselu. Po absolvování školy se rozvíjí především jeho volná grafická tvorba vázaná k technickému leptu, suché jehle, mezzotintám, aquatintám a jejich kombinacím. Věnuje se i kresbě, přitahuje ho i ilustrace a známková tvorba.

Od roku 1990 do roku 2003 pedagogicky působil na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, vedl kurz figurální kresby na katedře grafiky. V roce 2004 vyšla s jeho grafikami - ilustracemi kniha písničkových textů Borise Filana „Kamalásky“ (IKAR). Po roce 1990 začíná Igor Piačka vystavovat doma i v zahraničí. Jeho individuální výstavy (i opakovaně) byly v Jihlavě, Nitře, Piešťanech, Havířově, Ostravě, Martině, Praze i v Bratislavě, V zahraničí pak Bělehrad, Bukurešť, Varna, Tokio, Antverpy aj. V rámci kolektivních výstav byl zastoupen zejména na výstavách grafiky v mnoha městech Evropy, Asie, severní Ameriky i Afriky. Od roku 1996 je Igor Piačka členem grafické skupiny G-Bod (v němž jsou zastoupeny nejvýznamnější osobnosti střední a zralé generace slovenských grafiků), je členem Spolku grafiků a spolku Hollar.