Sonisphere: Mejdan trashmetalové čtyřky

Nymburk – Po Varšavě a Curychu budou třetí zastávkou putovního festivalu Sonisphere Milovice na Nymbursku. Na jednodenní přehlídce vystoupí 19. června velká trashmetalová čtyřka – zazní největší hity skupin Metallica, Megadeth, Anthrax a Slayer. Loni hudební přehlídka zavítala do šesti zemí a její návštěvnost se pohybovala od 40 do 60 tisíc diváků. Velký zájem doprovází festival i letos. Hudební produkce na české zastávce začne v sobotu ve 14:00, hlavní hvězda Metallica, která loni vyprodala pražský Eden, odstartuje svou dvouhodinovou show hodinu před půlnocí.

„Do Anthrax se vrátil zřejmě jejich nejslavnější zpěvák, takže se budou opírat o nejslavnější desky z 80. let, Metallica má za sebou také výborné album, které se navrací do osmdesátek, a totéž se dá říct i o Megadeth. Takže to bude výborný mejdan,“ domnívá se hudební publicista Bohouš Němec. Rockové a metalové kapely se vystřídají na třech pódiích. Obří scéna pro Metallicu měří 60 a je široká 30 metrů, větší nikdy v Česku nestála.

Vedle velké thrashmetalové čtyřky na festivalu vystoupí například Therapy? nebo Alice in Chains. Tuzemskou scénu budou reprezentovat Krucipüsk, Debustrol či Wohnout. „Myslím, že se budou všichni snažit vyrovnat se těm nejslavnějším jménům,“ domnívá se Němec.

Rozhovor s Přemyslem Černíkem a Bohoušem Němcem (zdroj: ČT24)

Předchozí ročníky Sonisphere se konaly v Británii, Švédsku, Nizozemsku, Španělsku, Německu a Finsku. Letos k nim přibude Česká republika, Polsko, Švýcarsko, Turecko, Rumunsko a Bulharsko. Na festivalovou část v Milovicích je prodáno přes 30 tisíc lístků (v předprodeji stojí 1890 korun, koupit je bude možné i přímo na místě za 2200 korun).

Kvůli Sonisphere posílí České dráhy spoje, aby zvládly očekávaný nápor fanoušků. Na bezpečnost návštěvníků budou dohlížet stovky lidí ze soukromé agentury najaté organizátory i z nymburské policie. V záloze bude oddíl pořádkové jednotky těžkooděnců, přestože pořadatelé nepočítají, že by došlo k podobným událostem jako v březnu letošního roku v kolumbijské Bogotě. Tam bylo po velké rvačce s policií zatčeno přibližně 160 lidí, kteří se pokusili násilím dostat na koncert Metallicy.

Sonisphere 201
Zdroj: ČT24/Sonisphere