Jasmin Vardimon Company vrcholem festivalu Tanec Praha

Praha - V Hudebním divadle Karlín vystoupil taneční soubor Jasmin Vardimon Company s představením Yesterday. Nastudovala ho choreografka izraelského původu, která žije a tvoří v Londýně, českému publiku se představila poprvé. Jasmin Vardimonová v choreografii propojila témata, která se prolínají jejím dílem poslední dekády. Představení bylo určitě vrcholem festivalu Tanec Praha, který do České republiky přiváží tanečníky z celého světa. Přehlídka potrvá do 29. června.

V představení vystoupilo devět tanečníků souboru, pět mužů a čtyři ženy. Pocházejí ze sedmi různých zemí, ale pracují a tvoří v Londýně. Dohromady je dala Jasmin Vardimonová, její soubor je podle kritiky považován za jeden z nejlepších v Británii. Tanec se na jevišti propojoval s fyzickým divadlem, projekcemi i animací. Těla tanečníků se rozpohybovala na hudbu Wolfganga Amadea Mozarta, Johna Lennona a Yoko Ono nebo kapely Frankie Goes to Hollywood. Publikum bylo nadšené a odměnilo účinkující dlouhým potleskem. 

Pro choreografku je při tanci nejdůležitější důraz na tělo. „Hlavní myšlenkou představení je ohlédnutí za minulostí tak, jak si ji pamatuje naše tělo, spíš než to, co je o ní zapsáno v naší mysli. Pro všechno, s čím nechceme být spojováni, má jazyk nějakou metaforu. Rakovinnou buňku chápeme jako něco přicházející zvenku, spíš než jako produkt naší vlastní společnosti,“ poznamenala k představení choreografka.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

„Je to současný styl, který zahrnuje fragmenty našeho života v jeho směšnosti i v jeho katastrofičnosti. Ona je především jiskřivá choreografka. Vstřebala dvě taneční kultury, dvou zemí, které patří mezi taneční velmoce - Izraele a Velké Británie,“ poznamenala publicistka Nina Vangeli.

Jasmin Vardimonová

vyrostla v izraelském kibucu. Její otec byl ředitelem divadla, které pracovalo s izraelskými i palestinskými umělci. V roce 1997 se tanečnice přestěhovala do Londýna. „Když se mě ptají, kde jsem doma, odpovídám, že 'doma', to je moje tělo, 'doma' se neváže na konkrétní místo,“ uvedla choreografka.

Vedle představení souboru Jasmin Vardimon Company pořadatelé za další vrchol festivalu pokládají hostování belgického souboru Les Ballets C de la B, který 29. června v karlínském divadle představí svou poctu loni zesnulé choreografce Pině Bauschové.