Rytmus v patách pomohl objevit Mariku Šoposkou

Praha – Marika Šoposká získala za tragikomickou roli Geraldinky ve snímku Rytmus v patách ocenění Televizní objev roku. Původní film, který podle Škvoreckého povídkové knihy natočila režisérka Andrea Sedláčková, uvedla Česká televize v březnu letošního roku. Cenu uděluje od roku 2005 prezidium Herecké asociace za mimořádný herecký výkon v televizních inscenacích, filmech a hraných dokumentech.

Příběh Rytmu v patách je obrazem doby počátku 50. let, kdy ještě existovaly poslední relikty svobodného světa, jako například americká tisková agentura, poslední jazzové kapely, a kdy braly za své i naivistické demokratické představy „bývalých“, tj. lidí, kteří neoddiskutovatelně patřili ke světu první republiky. Komunistický režim všechno „bral šmahem jako smrt“ a nejen jako.

Ve středu dění se ocitá parta mladých lidí, kteří se točí kolem jazzové kapely a jedné krásné dívky. Geraldinka, ještě vlastně nedospělá a rozhodně nezodpovědná slečna, jež si myslí, že je chytřejší než všichni a že na světě je proto, aby se bavila, se zaplete do režimních sítí, které ji zničí. Ale její životní nezkušenost nepřehluší její sílící a postupně vědomý smysl pro spravedlnost: potřebným je třeba pomáhat a oportunismus je jí rozhodně cizí.

V adaptaci Škvoreckého povídek si vedle Šoposké, která na sebe upozornila v Cannes oceněném snímku Bába, zahrál Vojtěk Dyk, Vojtěch Kotek, František Němec nebo Jan Přeučil. Snímek lze zhlédnout v archivu iVysílání.