Divadelní léto chystá Krále jelenem a oprašuje Revizora

Plzeň – Třetí ročník plzeňského festivalu Divadelní léto nabídne reprízy loňského Gogolova Revizora a jako novinku komedii Carla Gozziho Král jelenem. Její premiéra dnes ve 21:00 přehlídku zahájí. Cílem tvůrců zůstává vytvoření originální plzeňské inscenace, ušité na míru zajímavému prostoru v historickém centru města. Gozziho klasická komedie se bude hrát v prostoru před Západočeským muzeem.

„Komedie Král jelenem byla napsána sice před více než dvěma sty lety, je to ale moderní hra se spoustou nevídaných prvků. Podtitul tragikomická pohádka o třech dějstvích dává tušit lehce bláznivou podívanou, mnohdy až překvapivě a mrazivě aktuální,“ říká k výběru inscenace režisér Vilém Dubnička.

Ve druhé polovině července tým Divadelního léta zopakuje loňskou inscenaci Nikolaje Vasiljeviče Gogola Revizor, která se opět odehraje pod otevřeným nebem, na pódiu vystavěném pro tuto příležitost na náměstí Republiky před plzeňskou radnicí. Všechna dosavadní představení Revizora, stejně jako inscenace Don Juan v I. ročníku, byla beznadějně vyprodána.

K inscenaci Král jelenem se spojil činoherní a operetní soubor Divadla Josefa Kajetána Tyla s plzeňským Divadlem Alfa. Divadelní léto navíc hostí i pražské herce – Pavla Kikinčuka, kterého diváci mohou znát z pražského Činoherního klubu i z plzeňského Divadla J. K. Tyla, a Martina Hoffmana, herce Divadelního spolku Kašpar.

Festival je součástí kandidatury Plzně na Evropské hlavní město kultury pro rok 2015.

Carlo Gozzi / Král jelenem: premiéra: 28. 6. 2010 ve 21.00 před Západočeským muzeem v Plzni, Kopeckého sady 2; reprízy: 30.–13. 7. 2010 ve 21:00 tamtéž

N. V. Gogol / Revizor: 19.–26. 7. od 21:00, náměstí Republiky

Zkouška hry Král jelenem
Zdroj: ČT24/Divadelní léto