Milovníci baletu se mohou těšit na přímé přenosy z pařížské Opery

Praha - Příznivci baletu se v tuzemských kinech od příštího měsíce dočkají živě i ze záznamu přenášených představení přímo z pařížského divadla Palais Garnier. Již 8. července je na programu přímý přenos díla Malá tanečnice Edgara Degase v choreografii Patriceho Barta. Baletní přenosy budou obdobou přenosů operních, které již v českých kinech zdomácněly.

„Pařížská Opera, která je považována za výkladní skříň francouzské kultury, se jako první operní dům rozhodla vysílat celou sezonu tímto způsobem. Nabídne tradiční klasické tituly i moderní choreografii,“ uvedla taneční kritička Lucie Rozmánková.

Přenos Degasovy Malé tanečnice, jejíž děj je inspirován příběhem slavné sochy francouzského impresionisty, se uskuteční pouze v pražském kině Světozor a v kině Svět v Lounech. V představení vystoupí Delphine Moussinová, Elisabeth Maurinová či José Martinéz.

„Přenosy bude zajišťovat několik kamer, které umožní divákům v kinech, na rozdíl od těch přímo na sedadle v divadle, několik úhlů pohledů na představení,“ podotkla Rozmánková.

Od podzimu se budou k přenosům přidávat další kina po celé České republice, vstupné bude od 350 korun. Po červencové Malé tanečnici bude 16. září série baletních přenosů z pařížské Opery pokračovat záznamem představení Dáma s kaméliemi Johna Neumeiera na hudbu Fryderyka Chopina. Následovat bude 2. prosince klasické Labutí jezero v jedné z nejslavnějších verzí proslulého choreografa Rudolfa Nurejeva. Živý přenos pak 8. února příštího roku nabídne titul Caligula v choreografii Nicolase Riche.

Milovníci klasického francouzského baletu si 28. března 2011 přijdou na své s Coppélií Patrice Bartové. Sezonu uzavře 9. července přímý přenos choreografie Josého Carlose Martinéze Děti ráje, kterou inspiroval stejnojmenný film básníka Jacquese Prevérta.

  • Balet pařížské Opery zdroj: Aerofilms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1769/176841.jpg
  • Balet pařížské Opery zdroj: Aerofilms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1769/176842.jpg
Vydáno pod