Archa nabízí The Tiger Lillies, živé prase a urputného člověka

Praha - Premiérou projektu s názvem Zde jsem člověkem! Here I am Human!, který vznikl ze spolupráce britské kapely The Tiger Lillies, režiséra Jiřího Havelky a irského dramatika Jocelyna Clarkea, otevře 19. září podzimní sezonu Divadlo Archa. Už dnes ale divadlo připravilo první uvedení inscenace, která proti sobě staví gargantuovský svět plný živočišnosti a svět sterilní puritánské, etiketou svázané společnosti.

Režie projektu Zde jsem člověkem! Here I am Human! se ujal režisér Jiří Havelka, pod jehož vedením vznikala inscenace jako otevřený proces, kdy konečná podoba scénáře, divadelních akcí a obrazů vzešla z tvůrčí spolupráce performerů s režisérem, dramatikem, scénografem a autorem hudby. „Představení nemá pevnou dějovou linku a dá se předpokládat, že každé bude jiné. S takovým Martynem Jacquesem to ani jinak není možné,“ řekl Havelka. 

Kabaretní písně Tiger Lillies s texty na téma tělesnosti postavil režisér do kontrastu s dokonalým, bezbolestným a voňavým světem reklamy na kosmetiku nebo plastickou chirurgii. „Vzít Tiger Lillies a postavit je do nějakého sterilního prostředí, mi přišlo dostačně nosné,“ doplnil režisér.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Ředitel divadla Archa Ondřej Hrab upozornil, že texty písní skupiny charakterizuje svérázná logika zvrácenosti, světa naruby, neustálá oscilace mezi společností „nahoře“ a „dole“ a zdůrazňování různých projevů tělesnosti. „Představení překračuje všechna divadelní tabu včetně toho, že na jevišti nemá být živé zvíře. My máme cvičené prase,“ dodal.

Divadlo Archa se v posledních letech stalo pro Tiger Lillies domovskou scénou. Jejich tvorba stojí na pokraji kabaretu, brechtovských songů, punku a soudobé hudby. Světovou proslulost trojici Martyn Jacques, Adrian Huge a Adrian Stout přinesly nejen koncerty, ale také divadelní projekty jako například Shockheaded Peter oceněný prestižní britskou cenou Laurence Oliviera či představení Circa s kanadským tanečním souborem Holy Body Tattoo.

„V divadle máme s Tiger Lillies své kořeny, nejsme vlastně rocková kapela, i když v Česku často koncertujeme. V divadle jsme doma,“ řekl ke svému angažmá Martin Jacques z Tiger Lillies. 

Irský dramatik Jocelyn Clarke,

který byl přizván ke vzniku představení, postavil proti textům The Tiger Lillies myšlenku etikety a pravidel společenského chování. Ty se na rozdíl od gargantuovského světa snaží potlačit všechny projevy tělesnosti a emocí.

Kromě The Tiger Lillies se na scéně objeví Jiří Zeman Sönmez v roli moderátora, herečka Zuzana Stavná a tanečník Jiří Bartovanec. Představení bude hráno v anglickém a českém jazyce. Titulky s překladem jsou součástí scénografického řešení. Archa bude projekt Zde jsem člověkem! Here I am Human! uvádět v takzvaných blocích. První z nich odehrají od 17. do 22. září, 24. září a 26. až 28. září.

  • Z přípravy představení Zde jsem člověkem v Divadle Archa zdroj: Archa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1956/195518.jpg
  • Zde jsem člověkem zdroj: Archa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1956/195520.jpg