Vyprávěj 2 si řeklo o poslední klapku

Praha - Natáčení druhé řady divácky úspěšného příběhu, ve kterém ožívají krušná sedmdesátá léta Vyprávěj, se blíží ke konci. Dnes padla poslední klapka a práce na filmu se přenesou do střižny. Prvních 26 dílů seriálu Vyprávěj vysílala Česká televize od 31. srpna 2009 do 22. února 2010. Všechny epizody se umístily v týdenním TOP5 ČT, z toho dvanáctkrát byly na prvním místě. Vyprávěj si odnesl i zrcadlo TýTý pro nejoblíbenější seriál.

Poslední klapkou skončí natáčení části seriálu, který divákům skýtá pohled do naší historie prostřednictvím osudů rodiny Dvořákových. Jednotlivé příběhy spojují vzpomínky vypravěče Honzy popisující mozaiku složitých lidských osudů a vztahů tří generací.

Akcent se tvůrci seriálu snažili přesunout z významných politických událostí na konkrétní životy členů rodiny, jako kdyby se listovalo rodinným fotoalbem. Záměrem nebylo analyzovat nebo hodnotit historické události, jako spíš co nejvěrněji zachytit dobu a pocity účastníků v konkrétních situacích. Většina příběhů je přitom autentická.

Poslední klapka Vyprávěj 2 (zdroj: ČT24)

„Jsou samozřejmě zpracované tak, aby to bylo vypravěčsky pro diváky zajímavé. Ale nikdy si vlastně nevymýšlíme nějaké fiktivní historky, které by neměly reálný základ,“ upozornil před koncem natáčení producent Filip Bobiňski.

„Není to žádný dokument, ale laskavá stylizace s komickým nadhledem, což mi vyhovuje. Báječné je, že se na to lidé dívají a vedou o tom diskuse na internetu a Facebooku. Tím, že je to proložené dokumenty, tak se lidé můžou prokousat dál k opravdové realitě,“ řekla během natáčení herečka Veronika Freimanová, která v seriálu hraje jednu z babiček.

Devizou seriálu jsou autentické rekvizity i herecké obsazení. Hlavní roli Karla Dvořáka ztvárnil Roman Vojtek, v dalších rolích vystupuje Veronika Freimanová, Svatopluk Skopal či Nina Divíšková.

Tvůrci mají v plánu nových 16 dílů druhé řady doplnit i řadou třetí. „Rádi bychom pokračovali s takovou přiměřenou pauzou, jakou jsme měli teď, i v dalším roce,“ řekl Ulm. Tvůrčí tým postupně plánuje natočit celkem čtyři série.