O Elsu se popere seriál Vyprávěj

Praha - Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes zveřejnila nominace na Ceny Elsa, ocenění za pořady a výkony realizované na domácích česky mluvených televizních stanicích. Mezi nominovanými herci se objevili Vladimír Dlouhý, Vojtěch Dyk, František Němec a jejich kolegyně Nina Divíšková, Simona Stašová nebo Emília Vášáryová. Z moderátorů mají naději Jan Kraus (Uvolněte se, prosím), Václav Moravec (Otázky Václava Moravce) a Karel Šíp(Všechnopárty).

ČFTA navrhla nominace se skupinou přizvaných téměř tří desítek odborníků ve 13 kategoriích. „Ceny budou zveřejněny v polovině prosince,“ přiblížila Michaela Kunešová z ČFTA.

V hereckých kategoriích za původní televizní dramatickou tvorbu byli Němec s Vášáryovou nominováni za výkony ve snímku Archiv. Divíšková zaujala v seriálu Vyprávěj a Stašová ve snímku Zrozen bez porodu. Vojtěch Dyk zabodoval rolí Dannyho Smiřického v televizním filmu Rytmus v patách a nedávno zesnulý Vladimír Dlouhý jako pastor Kocián ve snímku Sněžná noc

Za scénář byli nominováni Alexandra Berková (Nespavost), Pavel Kohout (Smyčka) a Vladimír Körner (Sněžná noc), za režii Lucie Bělohradská (Archiv), Jiří Svoboda (Domina) a Lenka Wimmerová (Nespavost). Mezi televizními pořady se v nominacích ocitl seriál Kriminálka Anděl II. (Nova), Nespavost a Vyprávěj I. (oba ČT1).

Z animovaných snímků obsadily nominace pořady ČT1 Dějiny udatného českého národa, Krysáci II. a Malý král, mezi dokumenty České milování (TV Barrandov), Můj fotr a jeho nej a Neznámí hrdinové (oba ČT2). Ze zábavných pořadů může cenu Elsa dostat projekt Ano, šéfe (Prima), Uvolněte se, prosím či Všechnopárty (oba ČT1).

Nominace v kategorii Zahraniční televizní pořad nehraný obsadil program ČT2, konkrétně pořady Hitler a Mussolini, Sting: Koncert v katedrále a Svět plazů. Z hraných pořadů pak Katyň, Mistr a Markétka a Persepolis. Mezi publicistickými a diskusními pořady mají šanci na cenu Elsa Historie.cs, Otázky Václava Moravce a Reportéři ČT. V kategorii Magazín pak Artmix (ČT2), novácká Noc filmových nadějí a Retro (ČT1).