GASK vypráví anekdoty z ateliérů

Kutná Hora – Humorné příhody o umělcích, například o Mikoláši Alšovi, Václavu Špálovi, Emilu Fillovi, Vlastimilu Radovi nebo Josefu Ladovi, konfrontuje s jejich díly výstava v kutnohorské Galerii Středočeského kraje. Pod názvem Anekdoty z ateliéru… aneb potkal Rada Rabase bude zahájena dnes odpoledne, veřejnosti bude přístupná do 19. dubna.

Podnětem k uspořádání byla kompatibilita sbírky GASK s knižním souborem tradovaných anekdot o kumštýřích, která vyšla počátkem sedmdesátých let u Lidového nakladatelství. Na rozdíl od anonymních vtipů o šoférech, lékařích či číšnících ale hlavní postavy humorných příhod z uměleckých ateliérů skutečně žily a tvořily.

Na výstavě v GASK jsou originály uměleckých děl konfrontovány s nahlas puštěnou nahrávkou anekdot v interpretaci herce Karla Dobrého. Netradiční forma, propojující výtvarné umění s humoristikou, by podle šéfkurátora GASK Ondřeje Chrobáka mohla ovlivnit náhled návštěvníků na samotné umělecké dílo.

„Nabízí se třeba otázka, zda umění stárne podobně rychle jako styl a pointy vtipů, které se kdysi vyprávěly o autorech vystavených exponátů,“ říká Chrobák. „Co se ale stane ve chvíli, kdy se před obrazem významného českého krajináře dozvíme, že se nerad holil?“ ptá se s odkazem na obraz Vlastimila Rady, který dal název celé expozici. K vidění jsou také díla vedle už zmíněných umělců také Vratislava Nejezchleby, Emila Filly, Václava Špály, Jaroslava Panušky, Viktora Olivy nebo Vincence Vinglera.

Vstup na výstavu Anekdoty z ateliéru… aneb potkal Rada Rabase je zdarma.

Anekdoty z ateliéru… aneb potkal Rada Rabase - výstava v GASK
Zdroj: ČT24/GASK
Vydáno pod