SIAL připomíná výstava v jeho „rodném“ městě

Liberec – Obchodní dům Máj na Národní třídě v Praze, nerealizovaný návrh na stavbu České boudy na Sněžce a samozřejmě i horský hotel a vysílač na Ještědu jsou součástí aktuální výstavy v Oblastní galerii v Liberci. Expozice do 27. března přibližuje práci členů Sdružení inženýrů a architektů Liberec – SIAL – od šedesátých let do poloviny devadesátých. Tedy to nejlepší z poválečné československé architektury, upozorňují autoři výstavy.

SIAL vznikl díky uvolnění politické a společenské situace ve druhé polovině 60. let minulého století. U založení sdružení stáli Karel Hubáček, Miroslav Masák, Zdeněk Patrman nebo Václav Voda. SIAL se brzy stal synonymem pro originální a invenční architekturu. "Všechny naše projekty byly už tehdy, a jsou samozřejmě i dnes, realizovatelné,„ upozorňuje Miroslav Masák, “nejsou to jenom sny."

Sdružení, v němž své místo měli architekti, konstruktéři i statici, bylo věnováno několik výstav, dokonce i v zahraničí. „Kupodivu se ale ještě nepředstavovalo v Liberci,“ podotýká ředitel Oblastní galerie Jan Randáček. Liberecká výstava pojmenovaná stejně jako věhlasný ateliér představuje prostřednictvím plánů či modelů vybrané známé i nerealizované projekty, například návrhy na přestavbu Naivního divadla v Liberci. „Jsou velice zajímavé, protože se týkají přímo Liberce. Především ale dokumentuje způsob práce Sialu, kde na jednu zakázku vznikalo více projektů, které si konkurovaly, a vybíral se pak ten lepší,“ doplnil Randáček.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Samostatně SIAL existoval od roku 1968 do roku 1971, kdy se musel vrátit do libereckého státního projektového ústavu – Stavoprojektu, kde se skupina už v 50. letech začala formovat. "Byla snaha vždy vytvořit jakousi pluralitu profesí, tzn. že architekt nebyl víc než inženýr nebo než specialista na vzduchotechniku," říká o práci ateliéru spoluautor výstavy Jakub Potůček z Muzea umění Olomouc, které v září loňského roku také uspořádalo výstavu mapující tvorbu Sialu. V návaznosti na tento projekt vyšla pak na podzim obsáhlá publikace v nakladatelství Arbor vitae.

I po nedobrovolném návratu pod hlavičku Stavoprojektu architekti Sialu pokračovali ve zprostředkování tendencí, které se neslučovaly, nebo byly přímo v rozporu s těmi oficiálními. Publikování v domácím tisku měli sice zakázanou, podařilo se jim ale probít k zakázkám v zahraničí a od roku 1980 se úspěšně zúčastňovali mezinárodních architektonických soutěží. V roce 1991 vznikla jako přímý nástupce studia architektonická kancelář SIAL, architekti a inženýři.

Výstava v Oblastní galerii v Liberci se po skončení přesune do dalších měst – Prahy, Vídně, Berlína, v jednání jsou i Londýn a Wroclaw. V únoru ale ještě v liberecké Krajské vědecké knihovně proběhne kolokvium věnované tvorbě Sialu, zájemci o architekturu se mohou také v rámci doprovodného programu k výstavě účastnit komentovaných prohlídek, přednášek nebo v on-line geografické hře zjistit, zda vědí, kde stavby slavného studia leží.

  • TV vysílač a hotel Ještěd zdroj: Stránky architektonické kanceláře SIAL http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2274/227325.jpg
  • Koncertní hala a kolonáda v Teplicích zdroj: Stránky architektonické kanceláře SIAL http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2274/227332.jpg
  • Přestavba budovy Říšského sněmu v Berlíně zdroj: Stránky architektonické kanceláře SIAL http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2274/227331.jpg