Dobrá a ještě lepší pověst filmových premiér

Do českých kin vstupují tento týden snímky, které předchází dobrá pověst nebo alespoň velké očekávání. Na Oscary má zálusk poslední film Darrena Aronofského Černá labuť s Natalií Portmanovou v roli baleríny, která je pro svůj sen ochotna obětovat mnoho. Vysoko nasazenou laťku se snaží přeskočit třetí Fimfárum, tentokráte v 3D, i filmová adaptace bestselleru Haruki Murakamiho Norské dřevo. Čtvrtou filmovou novinkou je režijní debut oscarového scénáristy Williama Monahama Londýnský gangster s Colinem Farrellem a Keirou Knightleyovou v hlavních rolích.

ČERNÁ LABUŤ. Co všechno byste obětovali pro sen? zní podtitul psychologického thrilleru zasazeného do prostřední newyorské baletní scény. Režisér Darren Aronofsky (Wrestler, Fontána, Requiem za sen) diváky zavádí na mrazivou cestu do nitra mladé baleríny, která kvůli vytoužené roli v Labutím jezeře může překročit hranici, zpoza níž už nebude návratu do normálního světa. Ještě před dopsáním scénáře měl prý Aronofsky jasno, že hlavní roli svěří Natalii Portmanové. Ta je za svůj výkon nominována na Oscara, šanci získat zlatou sošku má Černá labuť i v kategorii nejlepší film.

Filmové premiéry - 10. 2. 2011 (zdroj: ČT24)

FIMFÁRUM do třetice všeho dobrého 3D. Tři Werichovy pohádky převedené na plátno spojuje prolínání současného a pohádkového světa a také filmový motiv, protože všechny se svým způsobem vztahují k filmu: od loutkového filmového týdeníku (Jak na Šumavě obři vyhynuli) přes staré filmové archivy s do nich trikově vloženou loutkou (O kloboučku s pérkem sojčím) až po loutkové citace ze slavných filmů (Rozum a Štěstí). Vedle tradičních fimfárovských tvůrců, které zastupuje tandem Vlasty Pospíšilové a Petra Poše, dostalo příležitost také ženské duo Kristina Dufková a Denisa Grimmová Abrhámová a David Súkup se španělskou výtvarnicí Patricií Ortiz Martinéz.

LONDÝNSKÝ GANGSTER. Colin Farrell a Keira Knightleyová v režijním debutu oscarového (za scénář ke Scorseseho Skryté identitě) scenáristy Williama Monahama. Po třech letech strávených za mřížemi opouští Mitchel (Colin Farrell) věznici s dobrými úmysly. Ale když potká starého přítele Billyho (Ben Chaplin), gangstera, který se zrovna ohlíží po nějaké práci, připojí se k němu výměnou za místo k bydlení. Poté, co se znovu zaplete se svou minulostí, je vtažen do života Charlotty (Keira Knightleyová), filmové hvězdy schovávající se před hordou fotografů a reportérů. Přitahován Charlottinou krásou a zranitelností se Mitchel rychle ujímá role jejího ochránce. Začínají spolu plánovat nový život v Los Angeles, ale plány jim zkříží gangový boss Gant…

NORSKÉ DŘEVO. Knižní bestseller Haruki Murakamiho převedl na filmové plátno vietnamský režisér Tran Anh Hung. Toru Watanabe se v Tokiu znovu potkává s křehkou Naoko, přítelkyní z dětství. Jejich vztah se postupně prohlubuje, zároveň je ale vystaven rostoucímu tlaku minulosti, kterou poznamenala tragédie jejich společného přítele. Hungův debut Vůně zelené papáje získal v roce 1993 hned několik cen na filmovém festivalu v Cannes, ceny sbíral i jeho předloňský snímek Přicházím s deštěm. Jeho adaptace Murakamiho se letos uchází o cenu festivalu v Benátkách.