Týden (h)různých podob lásky

Praha – Filmový portál Docalliancefilms.cz, který v minulosti například poskytl svým návštěvníkům možnost zdarma vidět dokumenty nominované na Českého lva, nabízí od 14. do 20. února opět gratis ke zhlédnutí kolekci filmů. Klíčem výběru byl tentokrát „svátek všech zamilovaných“. Pod názvem Valentýn jinak anebo (h)různé podoby lásky tak portál zpřístupní zdarma deset českých i zahraničních dokumentárních filmů o lásce nejen mezi lidmi.

"Diváky nečekají snímky z růžové knihovny, což nutně neznamená, že jde o filmy neveselé nebo temné. Protože je v dokumentech těžké zachytit něco tak jemného a intimního, jako je láska, zaměřila se většina režisérů na situace, v nichž protagonisté filmů hledají, komu svoji lásku vlastně dát," upozornila vedoucí projektu Doc Aliance Films Nina Numankadić.

Ve filmech valentýnské on-line přehlídky nejde zdaleka jen o ženy nebo muže, mezi hrdiny jsou i roboti nebo zvířata. Například jeden z nejúspěšnějších dánských dokumentů Mechanická láska je mimo jiné o plyšových tuleních, kteří jsou určeni pro osamělé seniory doslova na celém světě. O perverzních podobách vztahů mezi lidmi a jejich zvířecími miláčky zase vypráví provokující a brutální inscenovaný dokument Ulricha Seidla Zvířecí láska.

Docalliancefilms.cz do valentýnské přehlídky zařadil i Slepé lásky slovenského dokumentaristy Juraje Lehotského. Křehké podobenství o nejintimnějších citech a pocitech nevidomých bylo oceněno mimo jiné i na festivalu v Cannes. Ve filmu Líbám tě a miluji z úspěšného cyklu Jana Šikla Soukromé století zachycují amatérské rodinné filmy silný příběh Josefa a Marie na pozadí překotných československých dějin. Diváci filmové přehlídky na internetu uvidí také filmy Láska shora, Portrét svatebního dne, Randez-vous, Maminka to nedovolí, 59/184/84 a Ničeho nelituji.

Podobné on-line přehlídky tematicky blízkých filmů pořádá Docalliancefilms.cz pravidelně. "Necháváme se inspirovat událostmi kolem a dokumentární film nabízíme jako alternativní zdroj informací. Velký divácký úspěch měla například přehlídka filmů o české politice a českých politicích, kterou jsme nabídli u příležitosti posledních parlamentních voleb," připomněla produkční projektu Jana Ptáčková. Portál nabízí tradičně k vidění také dokumentární filmy nominované na cenu Český lev. Letos budou k vidění od 7. března.