Burleska srší vynikajícími hudebními klipy

Praha – České publikum, pokud má rádo hudební filmy se může těšit z profesionálně vybudovaného snímku BURLESQUE, který je do české distribuce nepochopitelně uváděn pod názvem VARIETÉ. – Burleska je literární, literárně-dramatický nebo hudebně-dramatický žánr, který je často spojen s nadsázkou, ironií, parodií a satirou. Slovem varieté označujeme obvykle větší zábavní podnik, jenž v sobě kombinuje prvky kabaretu a cirkusu. Na rozdíl od běžného kabaretu obvykle obsahuje větší množství klasických cirkusových, respektive artistických čísel. – Již z tohoto krátkého popisu je jasné, proč film v originálu nese název Burleska, a nikoli Varieté. I když český divák slovo varieté zná díky slavnému televiznímu pořadu více, nic to nemění na faktu, že se jedná o rozdílné žánry a zaměňovat burlesku za varieté je chybou.

Nicméně samotný film, zvláště díky vysoce profesionálním výkonům všech tvůrců, stojí za vidění, přestože základní příběh je vystavěn na tisíckrát omleté a totálně klišovité zápletce – jak talentovaná dívka z malého města svou pílí a nadáním dobude přes nástrahy a intriky slávy i upřímné lásky velkoměsto.

Ovšem pokud se podaří v muzikálu či hudebním filmu vybudovat prvotřídní hudební a taneční čísla, na příběhu už tak moc nezáleží (samozřejmě existují světlé výjimky v čele s Chicagem, které dokázaly spojit silnou výpověď s hudebním žánrem). Film Burlesque si neklade vyšší cíl, než pobavit, a na tom si dává velmi záležet. Že se to zdařilo, dokládá i to, že snímek získal nominaci na Zlatý glóbus v muzikálové kategorii a píseň z filmu „You Haven't Seen The Last of Me“ toto prestižní ocenění získala.

Scenárista a režisér filmu Steven Antin toužil po tom, předvést divákům tak trochu magický svět, který by své obyvatele dokázal přenést do alternativní reality. „Když Ali Rose vejde do Burlesque Lounge, v podstatě padá králičí norou jako Alenka. Sejde po schodech a první, koho potká, je Alexis, který vypadá až podezřele jako šílený kloboučník,“ uvádí se v materiálech, které film provázejí.  

Aby se jeho záměr podařilo zrealizovat, bylo zapotřebí získat nejenom slavná jména, ale i umělce, kteří dokáží vtisknout plytké zápletce smysl a uvěřitelnou životnost. Hvězdy Cher a Christina Aguilera spolu se Stanleym Tuccim je silná trojka, která spolu s dokonalým střihem, výbornou hudební dramaturgií a profesionální choreografií povýšila film na značně vysokou úroveň.  

Získat Cher nebylo zdaleka tak lehké, jak by se mohlo po její sedmileté filmové pauze zdát. „Cher byla v životě nahoře i dole a zažila dobré i špatné časy. Věděl jsem, že ji tahle postava a tenhle svět osloví. Je ztělesněním samostatné ženy. A o tom přesně můj film je: o samostatných a silných ženách.“ Přestože Cher, pokud se herecké práce týče, příliš neoslnila, neboť její dokonale upravený obličej již nedisponuje potřebnou mimikou, její celkový výkon je působivý. Nevšední zážitek přináší už její vstupní píseň.

Obsadit Christinu Aguileru do role Ali se režisér prý definitivně rozhodl až po tom, co viděl její vystoupení v Saturday Night Live. „Viděl jsem ji v Saturday Night Live ve velice náročném vystoupení. Myslím, že si diváci neuvědomují, jak náročné je být vtipný v živém vystoupení v televizi. Věděl jsem, že to na základě svých instinktů zvládne. Bylo mi jasné, že zvládne jakoukoliv komediální scénu a všechny dramatické.“ I zde by se daly najít nedostatky v hereckém výrazu, ale to, co Aguilera postrádá jako herečka, dokonale vyvažuje svým kabaretním uměním. Její hudební čísla mají napětí, humor, nadsázku, výborně zvládnutý tanec i zpěv a v tomto případě i smysl pro hereckou zkratku, vyjadřující se jednoznačným a výrazným gestem.

O herci Stanleym Tuccim režisér prohlásil: „V celém filmu nenajdete chvilku, ani nanosekundu, kdy by nebyl upřímný a věrohodný. Nezáleží na tom, co po něm chcete nebo co chcete, aby řekl, nebo co ve filmu dělá. Vyzařuje z něj talent, což je něčím, co někoho nemůžete naučit a nemůžete se to naučit ani sami. Je úžasné ho sledovat, protože zkrátka působí naprosto přirozeně.“

Hezounek Cam Gigandet, který hraje Jacka, Aliina přítele a hudebníka, dobře popisuje, na čem celý film stojí: „Nevím, co jsem si představoval, ale rozhodně nic takhle velkolepého. Působivost toho všeho a pozornost k detailům byly zkrátka neuvěřitelné. Hlava mi nebere, jak dokonalé to všechno je a jak úžasně je to nasvícené.“

  • Burlesque / Varieté zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2325/232431.jpg
  • Burlesque / Varieté - Cher, Stanley Tucci a Julianne Hough zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2325/232425.jpg
  • Burlesque / Varieté - Cher a Christina Aguilera zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2325/232434.jpg