Státní opera chystá protest proti ministerské reformě

Praha - Zaměstnanci Státní opery Praha chystají na 28. února protest před ministerstvem kultury. Organizátoři akce předají otevřený dopis ministru Jiřímu Besserovi, ve kterém kritizují reformu pražské operní scény, připravovanou náměstkem ministra Radkem Zdráhalem. Cílem reformy Státní opery a Národního divadla má být podle ministerstva úspornější provoz a zkvalitnění produkce, nikoliv zrušení provozů. Ministerstvo vidí v české metropoli prostor pouze pro jeden operní a baletní soubor.

Podle organizátorů protestu plánované majetkové sloučení obou scén není zcela v souladu se zákonem a z hlediska času je neproveditelné. "Zákon o hospodaření se státním majetkem sice uvádí možnost, že zřizovatel příspěvkové organizace může organizaci založit nebo zrušit, nicméně nenajdete tam ani zmínku o slučování," uvedl pověřený ředitel SOP Radim Dolanský.

Dodal, že po poradě s několika právníky nenašel způsob, jak zaměstnance s platnou pracovní smlouvou přimět k rekonkurzům, které jsou předpokladem ke sloučení divadelních sborů. Deklarované snížení financí ani zvýšení kvality se prý navíc neopírá o reálné informace.

Do dvou měsíců bude mít ministerstvo jasněji

Na začátku února vznikla komise, která projedná budoucnost obou scén. Své návrhy na reformu opery a ND k 1. lednu 2012 předali 15. února ředitelé obou scén Dolanský a Ondřej Černý náměstku Zdráhalovi. Dolanský navrhuje zachovat i nadále samostatnou existenci SOP, Černého návrh se týká umělecké vize a organizační struktury.

Zdráhal uvedl, že asi do měsíce a půl by měla být dokončena právní analýza možných řešení, v horizontu dvou měsíců by měly být známy výstupy z diskusí týmu, které se budou konzultovat s Černým a Dolanským. Do dvou měsíců by se navíc mělo dokončit posouzení technického stavu budovy SOP.

Změny v chodu obou scén se mají týkat i Stavovského divadla. Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) již dříve prohlásil, že činohra z pražského Stavovského divadla nezmizí. Toho se obávali herci Národního divadla, kteří proti uvažovaným změnám protestovali.

Ministerstvo kultury
Zdroj: ČT24