Wenders režíruje Wagnera. I ve 3D

Berlín - Letos do kin vstoupí Wendersův zatím poslední film Pina, 3D snímek o německé choreografce Pině Bauschové. Německý režisér ale už uvažuje o dalším trojrozměrném snímku. Ve 3D možná zvěční operní tetralogii Prsten Nibelengův ve filmové podobě, tedy své vlastní provedení oper Richarda Wagnera. Ty bude pětašedesátiletý filmař inscenovat na wagnerovských slavnostech v Bayreuthu v roce 2013.

Autor oceňovaných snímků jako Nebe nad Berlínem nebo Paříž, Texas bude na bayreuthském Zeleném vršku v operním světě debutovat. Navíc se tak stane v roce dvoustého výročí Wagnerova narození.

O zfilmování čtyřdílného operního díla s Wendersem jedná vedení festivalu. „Jde o důležité otázky. Ale o žádné nepřekonatelné,“ komentoval Wenders jednání pro deník Mannheimer Morgen. Jednání s vedením festivalu se vedou o nejmenších podrobnostech, dodal.

"Je to obrovská práce, které věnuji i mnoho času ze svého života. Proto si už musím dělat představu o smlouvách, popisu práce a volném prostoru, který dostaneme já a můj tým k dipozici," upozornil.

Ředitelka festivalu v Bayreuthu Katharina Wagnerová nedávno Wenderse označila za vzdělaného člověka, jenž se velmi zajímá o divadlo a operu. Od angažování člověka z jiné branže si slibuje obohacení Wagnerova díla o neotřelé nápady. 

Das Rheingold - první ze čtyř oper Wagnerova Prstenu Nibelungova - na Wagnerovském festivalu v Bayreuthu 2007
Zdroj: www.bayreuther-festspiele.de/Jörg Schulze