SOP povede Černý. Dolanský podle Bessera selhal

Praha - Ministr kultury Jiří Besser odvolal pověřeného ředitele Státní opery Praha Radima Dolanského, protože „nedokázal splnit základní úkoly nutné pro chod státní instituce“. Dolanský, který v prosinci ve vedení operního domu vystřídal Olivera Dohnányiho, jenž rezignoval „po přátelské dohodě s ministerstvem“, se před pár dny připojil k protestu zaměstnanců Státní opery. Nelíbí se mu zmatečnost a nejasnost, s níž ministerstvo přistupuje k plánované reformě. Ministrovi se zase nelíbí Dolanského přístup přesahující jeho kompetence. V křesle šéfa opery ho dočasně nahradí ředitel Národního divadla Ondřej Černý. Proti ministerskému kroku sepsali zaměstnanci SOP petici. A poslankyně Kateřina Klasnová (VV) prý bude po Besserovi požadovat vysvětlení.

Dolanský na požádání ministerstva kultury předložil v polovině února odborné komisi, která pod vedením náměstka Radka Zdráhala o možnostech reformy jedná, svůj návrh na budoucí uspořádání pražských operních scén k 1. lednu 2012. Návrh odevzdal i ředitel Národního divadla Ondřeje Černého. Právě s operou ND by se Státní opera - obě instituce jsou příspěvkové organizace zřizované ministerstvem kultury - měla sloučit.

Podle ministerstva, které v budoucnu nevidí v Praze místo pro dvě operní (a baletní) scény, jde jen o jednu z variant, divadelníci se ale obávají, že už je rozhodnuto. Kvůli nejasnostem spojeným s reformou předali před několika dny před ministerstvem kultury Jiřímu Besserovi otevřený dopis. Protestu se účastnil i Radim Dolanský, za což si vysloužil od ministra kritiku. Svou roli v řízení Státní opery podle něho příliš nezvládá.

Rozhovor s Radimem Dolanským a s Jiřím Besserem (zdroj: ČT24)

Nekousej do ruky, která tě krmí 

"Pan Dolanský mi 20. prosince loňského roku, když přijímal pověření řídit Státní operu Praha, něco slíbil. Měl odpovědně a ve spolupráci se zřizovatelem připravit návrh transformace SOP a Národního divadla. To, co za dva a půl měsíce předvedl, je tristní, a určovat, jestli mám, nebo nemám odvolat svého náměstka Radka Zdráhala, to je vyloženě neslušné," zdůvodnil své rozhodnutí Dolanského odvolat ministr kultury. Na Zdráhalovu nekompetentnost upozorňovali i zaměstanci SOP při už zmíněném pondělním protestu před ministerstvem kultury, jehož se účastnil i Dolanský.

V otevřeném dopise, který Besserovi předali, uvedli odvolání Zdráhala jako svůj požadavek. Připojením k této výzvě Dolanský podle Bessera „definitivně selhal“. „Pan Dolanský byl pověřen řízením významné státní kulturní instituce. Zdůrazňuji pověřen! Nikoli jmenován. A takto pověřený úředník se místo plnění svých povinností od začátku věnuje výhradně tomu, že reprezentanty státu, kterými byl pověřen, naprosto zbytečně a hlavně bezdůvodně očerňuje. To zkrátka nejde!“ upozorňuje Besser.

Komunikace standardní a nestandardní

Přitom právě na Zdráhalův návrh byl Dolanský pověřen řízením Státní opery. V rozhovoru na stránkách ministerstva náměstek píše, že s úvahami o reformě opery i případného dalšího směřování instituce byl Dolanský, do té doby manažer SOP, seznámen a souhlasil s nimi. Pak se ale, podle Zdráhalových slov, stal „přes noc z pověřeného ředitele něco jako odborový předák“. Mimo jiné místo požadované analýzy případného sloučení Státní opery a Národního divadla, dvou příspěvkových organizací ministerstva kultury, odevzdal koncepci, která nadále počítá se samostatností SOP, uvádí příklad náměstek. 

Radim DOLANSKÝ: Jsem samozřejmě pro změny v opeře, změny v baletu v Praze, zrovna tak všichni zaměstnanci SOP si uvědomujeme, že změny jsou třeba. Ovšem musí nám jít o zlepšení kvality a zefektivnění provozu. Prostě jsem zvolil jinou cestu než pan ministr, mám na to svůj názor, a pokud toto bylo důvodem mého odvolání, nevím, ale asi to není správně. Očekával bych spíše ze strany ministerstva diskusi než tento krok.

Jiří BESSER: Nevím, kdo rozehrál tu hru se slučováním. My mluvíme o transformaci dvou scén. Znovu to dementuji a říkám, že to není pravda. Pan Dolanský měl ve Státní opeře udělat jako pověřený ředitel ty samé kroky jako Ondřej Černý v Národním divadle, tzn. všem souborům vysvětlit, o co ministerstvu kultury jde. Vysvětlil si to velice špatně, nejde o žádné výrazné úspory na úkor kvalit divadla. On změnil svoje chování ze dne na den, do určité doby mydlil schody panu řediteli Dohnányimu a ve chvíli, kdy byl pověřen řízením Státní opery, začal se chovat naprosto nestandardně. Taky proto jsem mu dneska doporučil, aby si přečetl knihu Ernesta Hemingwaye Pátá kolona, když odcházel.

„Myslím si, že pan ministr nemá důvod být nespokojený s mojí prací,“ odmítá kritiku Dolanský. Připustil, že on i ministr mají jiný názor na reformu operní scény v Praze. "Nikdo ze Státní opery není proti zlepšení současného stavu, přišel jsem s návrhy, jak toho docílit, a očekával jsem diskusi," dodal.

Besser ale namítá: „Pan Dolanský mi dneska řekl, že jsem s ním od té doby, co byl jmenován, nehovořil. To přeci není moje věc. On se mohl ohlásit, mohl hovořit s ministrem jako svým nejvyšším nadřízením a vysvětlit mu svoje postoje. On to neudělal, zvolil cestu naprosto nestandardní.“

Situaci rozbouřenou „odborovým předákem“ má uklidnit Černý

Dočasným vedením SOP pověřil Besser po odvolání Dolanského ředitele Národního divadla Ondřeje Černého. Jeho koncepce, kterou předložil ministerstvu, spočívá ve sloučení obou operních domů pod Národní divadlo. Za svůj prvořadý úkol považuje Černý uklidnění situace uvnitř instituce.

"Dokázal jsem určitá nedorozumění vysvětlit zaměstnancům Národního divadla a věřím, že to dokáži i v případě Státní opery Praha. Kdo se jen trochu o chod těchto dvou institucí zajímá, musí vědět, že určité změny jsou prostě nutné," prohlásil šéf Národního divadla. Státní operu by měl vést až do doby, kdy ministerstvo, respektive odborná komise pod vedením Radka Zdráhala, přijde s konkrétnějšími plány o budoucnosti obou scén. Stát by se tak mělo zhruba do čtvrt roku.

Černý ve vedení SOP - je třeba číst mezi řádky?

Ve schopnost komunikace se zaměstnanci Státní opery věří i Besser. S dohady, které se pravděpodobně objeví v souvislosti s tím, že dočasným řízením SOP pověřil právě Černého, počítá. O tom, že sloučení obou institucí je už upečeno, volba nového vedení podle Bessera rozhodně vypovídat nemá. „Jestli někdo čte mezi řádky a má pocit, že to může nahrávat některým hlasům, tak se to může i tak vysvětlit,“ nepochybuje ministr. Zdůrazňuje zároveň, že schopnost Černého vysvětlil představy ministerstva zaměstnancům, kterou prokázal v Národním divadle, je důvodem jeho pověření vedením SOP.

„Pokud zaměstnanci nebudou schopni akceptovat tento názor a zřizovatelskou funkci ministerstva kultury, pak samozřejmě může dojít k nějakému dalšímu problému. Ale nevím, proč někdo hovoří stále o tom, že už je sloučeno, už je hotovo. To opravdu nechápu,“ dodává Besser.

Dolanský patří k těm, kteří, řečeno ministrovými slovy, mezi řádky čtou. "Pověřeným ředitelem se od zítřka stává pan Ondřej Černý, současný ředitel ND, co si o tom mám myslet, myslím, že to hovoří za vše. Mé odvolání  spojení obou institucí hodně napomůže a mrzí mě to, protože jsem přesvědčený o tom, že Praha si zaslouží dva samostatné operní a baletní domy. Jde pouze o to, tyto domy vyprofilovat,„ prohlásil. O tom zda a na jaké pozici ve Státní opeře setrvá, zatím s nikým nejednal. “To nezáleží v tuto chvíli zas až tak na mně, ale na pověřeném řediteli Ondřeji Černém," dodal.

Vysvětlení žádají Věci veřejné i zaměstnanci SOP

Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová z koaličních Věcí veřejných, členka sněmovního podvýboru pro kulturu, prohlásila, že bude po Besserovi žádat vysvětlení jeho kroku. Náhlé odvolání Dolanského podle ní vypadá, jako když „ministr odstraňuje odpůrce svého plánu“.

Mluvčí Státní opery Lucie Ljašková řekla, že v opeře již vznikla petice na podporu ředitele Dolanského. Bude k dispozici i návštěvníkům večerního představení Verdiho Rigoletta. „Těší mě, že za mnou stojí celý soubor. Sice jsem byl odejit, nicméně kdykoliv se budu moci těmto lidem podívat zpříma do očí,“ dodal Dolanský.