Lidé se rozloučili s Ivem Pešákem a Erikem Pardusem

Praha/Brno - Zcela zaplněný kostel sv. Jakuba na Zbraslavském zámku v Praze se dnes společnou modlitbou rozloučil s hudebníkem Ivem Pešákem. Klarinetista a zpěvák Banjo Bandu Ivana Mládka zemřel 9. května v Praze ve věku 66 let. Poslední sbohem zaznělo i za Erikem Pardusem, jenž minulý týden v 54 letech podlehl těžké nemoci. Držitel cen Thálie i Alfréda Radoka spojil celou hereckou kariéru právě s brněnským divadlem.

Pešáka přišli na poslední cestu doprovodit členové rodiny, přátelé z hudebního světa, ostatní kamarádi i příznivci jeho osobitého humoru. Tělesné pozůstatky hlavní postavy slavného klipu Jožin z bažin budou podle informací od rodiny rozptýleny.

Už dlouho před obřadem se v zámeckém parku sešly desítky lidí, mezi kterými byli vedle členů Banjo Bandu například básník Ivan Martin Jirous, komik Václav Upír Krejčí, moderátor a scenárista Eduard Hrubeš, producent Oldřich Lichtenberg, herec a kaskadér Zdeněk Srstka nebo bývalý fotbalový reprezentant Horst Siegl.

Prostor u rakve v kostele zaplnilo velké množství věnců i jednotlivých květin. Kromě rodiny zaslali věnec například protagonisté muzikálu Baron Prášil, v němž Pešák účinkoval v roli Nomena. Obřad v kostele vyvolal slzy při emotivním vystoupení Pešákovy dcery Lucie i úsměvy, když se slova ujal Mládek.

„Často žertoval o tom, že nejlepší smrt je mít v hospodě v okamžiku, kdy už je dopito, ale ještě není zaplaceno,“ uvedl Mládek, který s Pešákem vystupoval několik desítek let. Dodal, že Pešák se mu teď možná směje, jak se „plahočí po koncertech a platí daně“.

Rozloučení s Erikem Pardusem proběhlo v Městském divadle Brno

„Díky za všechny chvíle, které jsme s tebou mohli strávit, a to nejen na jevišti,“ řekl při smutečním obřadu za herecký soubor Igor Ondříček. Jeviště s rakví zaplavily květiny, které se objevily také na ulici před divadlem. Pardus tam má na „chodníku slávy“ Městského divadla otisk dlaní.

Divadelníci v proslovech zdůrazňovali Pardusovo kamarádství a smysl pro humor. „Dobrá nálada z tebe vyzařovala na kilometry,“ zavzpomínal Pardusův častý herecký partner Zdeněk Junák. Prý na přání zesnulého pronesl nad rakví i Pardusův oblíbený židovský vtip. Jan Grygar za Hereckou asociaci označil Parduse za jedinečného a osobitého herce. „Dokázal povýšit obyčejné na výjimečné,“ podotkl Grygar.

Všichni řečníci smutečního obřadu se jen těžko bránili slzám. Grygar připomněl, že letos již brněnská divadla navždy opustili také Ladislav Lakomý a Karel Janský. „Je to smutné jaro pro brněnskou kulturu,“ řekl Grygar.