Krumlovská točna vstoupila do 48. sezony

Český Krumlov - Českokrumlovské otáčivé hlediště, které každé léto přiláká přes padesát pět tisíc diváků, zahájilo ve čtvrtek večer svoji osmačtyřicátou sezonu. Na úvod nabídlo Jihočeské divadlo Shakespearovu komedii Jak se vám líbí - v režii Davida Radoka. Až do září uvede přes osmdesát představení, mezi nimiž bude například opera Don Giovanni a činohra Sluha dvou pánů v nastudování Jiřího Menzela nebo balet Sen noci svatojánské. Vrcholem sezony bude opera Komedianti, jejíž hlavní hvězdou bude tenorista José Cura. Divadlo zůstane podle smlouvy v zahradě zámku do roku 2015.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově opět ožilo, když na něm  Jihočeské divadlo ve čtvrtek večer premiérou Shakespearovy komedie Jak se vám líbí zahájilo čtyřicátou osmou sezonu. Nastudoval ji režisér se zkušenostmi z evropských pódií David Radok. Letos na diváky čeká osmdesát čtyři představení a lístky jsou už teď z osmdesáti procent vyprodané.

Letošní léto přiláká do zámecké zahrady v Českém Krumlově hned několik hvězd. Pro otáčivé hlediště nazkoušel hned dvě představení režisér Jiří Menzel - v dvojroli krále Jindřicha VIII. a hostinského Jindry se před diváky vrátí Oldřich Vízner a netradiční divadelní kulisy okusil také známý režisér David Radok. 

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

I přes velkou oblibu má ale divadlo před sebou jen jistých pět sezon, neboť mu v roce 2015 končí smlouva. Politici tak nyní připravují studii o budoucnosti točny a vysílají kvůli tomu českokrumlovskou místostarostku do Paříže, aby zjistila přesné stanovisko Unesca. Zástupci jihočeského kraje, Českých Budějovic a Českého Krumlova budou usilovat o to, aby otáčivé hlediště zůstalo tam, kde je.