Obraz Jana Mikulky míří do Londýna

Londýn - Obraz českého malíře Jana Mikulky byl vybrán na prestižní výstavu v londýnské Národní portrétní galerii, která se pořádá při udílení ceny pro portrét roku BP Portrait Award. Výstava, která začíná dnes, potrvá do 18. září. Národní portrétní galerie letos uspořádala již 32. ročník jedné z nejznámějších soutěží na světě zaměřených na portréty. Letos porota vybírala z rekordního počtu 2372 přihlášených portrétů, z nichž 728 pocházelo ze zahraničí.

Na výstavu pak bylo vybráno 55 pláten, mezi nimi i Mikulkovo plátno Jakub. Hlavní cenu dostal nizozemský umělec Wim Heldens za obraz Distracted. Jednatřicetiletý Mikulka si za model pro svůj portrét vybral dokumentaristu Jakuba Wagnera, který mezi jiným natočil dokument o známém českém architektovi Profil - Jan Kaplický.

„Jakuba znám od malička, vlastně od základní školy, jsme kamarádi. Vybral jsem si ho, protože je to člověk, který je také umělecky založený. Je mi blízký stylem i postoji, dobře ho znám a je to i vizuálně výrazný a zajímavý obličej,“ řekl Mikulka. Na výstavě jsou většinou portréty známých, přátel či příbuzných malířů. Tentokrát se ale na expozici dostaly i portréty známých umělců, například zpěváků Boy George nebo Glena Hansarda či herce Petera Capaldiho. Mikulka ocenil, že v Británii se portrétu věnuje taková pozornost. „U nás takový zájem v galeriích o portrét není,“ poznamenal. „Chtěl bych se ještě zúčastnit některého dalšího ročníku a zkusit se umístit,“ dodal.

Výstava BP Portrait Award otevírá dveře dál

Již samotné zařazení do výstavy BP Portrait Award znamená pro výtvarníky na britské výtvarné scéně významné ocenění a může otevřít cestu do místních galerií a k místním zákazníkům. V posledních letech se v této soutěži českým autorům dařilo. Český výtvarník působící v Londýně Hynek Martinec dostal v roce 2007 v rámci BP Portrait Award cenu pro umělce do 30 let a v roce 2009 byl jeho portrét zařazen do výstavy finalistů. Do závěrečné výstavy se loni dostal i český malíř Michal Ožibko. Jeho portrét iDeath pak získal cenu diváků, když dostal nejvíc hlasů v anketě návštěvníků.

  • Jakub Wagner od Jana Mikulky autor: Stanislav Mundil, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264330.jpg
  • Glen Hansard od Colina Davidsona autor: Stanislav Mundil, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264328.jpg