Konec klasického baletu v Čechách?

Praha – Balet Národního divadla (ND) nesouhlasí s tvrzením některých členů Státní opery Praha (SOP), že chystané sloučení obou scén znamená konec klasického baletu v Čechách. Podle šéfa baletu ND Petra Zusky, který povede nově vzniklý soubor, transformace obou souborů nepovede k degradaci či omezení jakéhokoli žánru na poli baletu a tanečního umění vůbec. „Naopak je to šance, jak dát konečně vrcholnému baletnímu umění u nás adekvátnější finanční podmínky, zázemí, podporu a celospolečenskou prestiž, jakou si zaslouží,“ uvádí Zuska v prohlášení zaslaném médiím.

Členové baletu SOP se domnívají, že Zuska proslulý svým moderním pojetím zlikviduje klasický balet, jaký je v současné době v repertoáru Státní opery. „Pokud porovnáme naše provedení Labutího jezera nebo Popelky a moderní podobu stejných titulů v Národním divadle, je zřejmé, že Zuska nejspíš klasický balet v Praze zruší,“ řekl nedávno bývalý ředitel a v současné době zástupce odborů a produkční SOP Radim Dolanský.

Zuska to považuje za nesmysl a prohlásil, že klasiku likvidovat nechce a nebude. „Jsem zastáncem modernějších přístupů v rámci celkové dramaturgie, to však neznamená, že upřednostňuji takzvaně moderní balet před klasickým. Když jsem před deseti lety přebíral funkci šéfa baletu Národního divadla po Vlastimilu Harapesovi, tak se říkalo to samé, nechápu však, jak je možné, že to někteří tvrdí i dnes,“ uvedl Zuska v Mladé frontě Dnes. Dodal, že vznik jednoho baletu naopak umožní odehrát v budově Státní opery ještě víc klasických titulů, protože se uvolní předimenzované Národní divadlo.

Pražskou operní scénu čeká transformace

K transformaci pražské operní scény, v rámci které se SOP k 1. lednu 2012 majetkově propojí s Národním divadlem (ND), mají vážné výhrady zejména odboráři ze Státní opery. Domnívají se, že za transformací naplánovanou na léta 2012 až 2015 stojí spíše ekonomické zájmy ministerstva kultury než snaha o zvýšení umělecké úrovně. Majetkové sloučení příspěvkových organizací ministerstva kultury (MK) SOP a ND předpokládá změnu jejich financování. Národní divadlo má pro rok 2011 rozpočet 685 milionů korun, příspěvek od ministerstva kultury je 422 milionů korun. SOP má rozpočet 225 milionů korun a příspěvek z MK 117 milionů korun.

Transformace vedle majetkového propojení počítá se zachováním umělecké samostatnosti orchestrů a sborů obou institucí. Stejně tak bude zachována značka Státní opera Praha, budou však sloučeny baletní soubory a soubory sólistů opery ND a SOP. Obě instituce budou tvořit samostatné účetní jednotky. Činohry ND se reforma netýká. Zástupci SOP 14. června předali Senátu petici za zachování jejího operního i baletního souboru. Tři balíky listin s více než 18 tisíci podpisy převzal na nádvoří Valdštejnského paláce v Praze předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jaromír Jermář (ČSSD). Veřejné slyšení k petici pořádá senátní výbor pro kulturu a petice 22. června.