Pink Floyd vydají nevydané

Londýn – Legendární skupina Pink Floyd nabídne svým fanouškům dosud nevydané verze svých slavných písní, záznamů z koncertů a demo nahrávek. Společnost EMI, u níž Pink Floyd nahrávají už od roku 1967, připravila rozsáhlou reedici jejich celého katalogu nazvanou Why Pink Floyd?, která začne vycházet ode dneška. Na konci září vyjde také v dalších dvou verzích nejprodávanější album skupiny Dark Side of the Moon z roku 1973.

Deska vychází nově ve verzi šesti CD, což je patrně největší edice, jaká kdy vyšla. „Téhle desky se prodalo 45 milionů výlisků, tak asi stojí za to ji takhle trošku zvelebit. Hlavní, co nabízí tato deska jako bonus, je kompletní představení Darkside of the Moon z roku 1974, kdy hráli ve Wembley, a to jsme ještě nikdy nikdo neslyšel. Dále je tam neuvěřitelné množství různých verzí mixů téhle desky, je tam samozřejmě původní nahrávka,“ přibližuje redaktor časopisu Rock and Pop Petr Novotný.

Poslední remasterovaná edice písniček skupiny Pink Floyd vyšla v roce 1994. „Byl to obrovský šok, protože to bylo poprvé, co bylo vůbec možné zlepšit zvukovou kvalitu těch nahrávek, třeba i třicet let starých. Při každém dalším remasteru se objevují další zvuky, které tam původně byly nahrány, ale technologie nebyla taková, aby to bylo možné slyšet na tehdejších přijímačích,“ osvětluje Novotný.

Rozhovor s Petrem Novotným (zdroj: ČT24)

Pink Floyd oživí i další dvě komerčně nejúspěšnější alba – začátkem listopadu vyjde v rozšířené podobě Wish You Were Here z roku 1975 a na konci února příštího roku The Wall z roku 1979. Příznivci Pink Floyd si tak budou moci poprvé poslechnout například nepoužitou verzi skladby Wish You Were Here se slavným francouzským jazzovým houslistou Stéphanem Grappellim. Všechna tři alba doplní DVD záznamy z dobových koncertů, kopie lístků z tehdejších turné a dosud nevydané fotografie ze zákulisí skupiny.

Skupina Pink Floyd se formálně nikdy nerozpadla. „Oni se tak strašně hádali, že si ani asi nestačili říct, že se rozpadají,“ doplňuje s úsměvem Novotný. Naposledy se všichni přeživší členové skupiny sešli na koncertě Rogera Waterse The Wall v Londýně. „Do budoucna se nedá vyloučit nic, oni jakékoli spekulace odmítají a pak se vždycky někde objeví,“ dodává Novotný k jejich případnému dalšímu vystoupení.