V Plzni se po 48 letech odehraje macbethovská tragédie

Plzeň - Po téměř půl století se na jeviště plzeňského divadla vrací Macbeth. Jedna z nejznámějších, nejsugestivnějších, ale současně také nejkrutějších shakespearovských tragédií.

V Plzni naposledy režíroval tuto hru před 49 lety Václav Špidla s Františkem Krahulíkem v hlavní roli. Za celou historii činoherního souboru se tato tragédie nastudovala čtyřikrát. V roce 1867 ji pod titulem Proroctví tří čarodějnic inscenoval tehdejší ředitel Pavel Švanda ze Semčic, v roce 1903 slavný ředitel Vendelín Budil.

Režisér posledního nastudování Jan Burian je tedy v pořadí čtvrtým ředitelem, který objevuje tuto nejkratší, ale současně i nejvypjatější Shakespearovu tragédii. Macbeth je už jedenapadesátou Burianovou plzeňskou režií. Ze shakespearovských titulů tam inscenoval historickou hru Richard III. i jeho nejslavnější tragédie Othello, Hamlet, Král Lear a Romeo a Julie.

  • Macbeth / Pavel Pavlovský (Macduff), Jan Maléř (Malcolm) autor: Pavel Křivánek, zdroj: Divadlo J. K. Tyla
  • Macbeth / Martin Stránský Macbeth), Zdeněk Mucha (Banquo) autor: Pavel Křivánek, zdroj: Divadlo J. K. Tyla

Macbetha napsal Shakespeare roku 1606, v těsném sousedství Krále Leara a Othella. „Ve všech případech jde o obraz rozpadu silné osobnosti. Vojevůdce Macbeth, bratranec skotského krále, je na začátku tragédie dítětem štěstěny. Jeho obliba ještě vzroste poté, co rozhodne svou mimořádnou statečností důležitou bitvu. Ale věštba čarodějnic, že se stane králem, a ctižádost jeho ženy způsobí, že propadne klamné představě o vlastní velikosti,“ uvádí ke hře na svých stránkách divadlo.

Hra bude uvedena v překladu uznávaného shakespearologa Martina Hilského, jenž se dílu tohoto anglického básníka a dramatika věnuje už téměř 30 let. „Macbeth je nejkratší Shakespearova tragédie. Jejími charakteristickými rysy jsou sevřenost, hutnost, zkratka, metaforický těsnopis. Významy osekané na kost,“ uvedl k dramatu Hilský.

První uvedení nabídne plzeňský soubor v sobotu na prknech Velkého divadla. V titulní roli Macbetha se představí stálice plzeňské činohry Martin Stránský, jeho ženu Lady Macbeth si zahraje Štěpánka Křesťanová.