Láska je láska - v různých podobách, v každém věku i s vůní marihuany

Praha – Plejádu vynikajících herců v režii Milana Cieslara nabízí nová česká komedie Láska je láska, která se v kinech objeví 19. ledna. V hlavních rolích koprodukčního snímku České televize, ve kterém má každá generace svůj prostor, se představí Simona Stašová, Ondřej Vetchý, Eliška Balzerová, Petr Nárožný, Aneta Krejčíková a Maciej Cymorek.

Prožít romantickou lásku, jakou zatím zná jen z filmů, touží osmnáctiletá nevidomá Maruška, která žije jen se svým dědečkem Vlastimilem. Svého vysněného prince skutečně potká. S Markem prožije krásné prázdniny, první milostné dobrodružství, ale také první zklamání. Že pravá láska nikdy neodkvete, zjistí i Maruščin dědeček, který po letech potkává svou dávnou milou Libušku. Je to láska s vůní marihuany – vtipná a svérázná důchodkyně totiž nadobro propadla této léčivé bylině.

Lásku, i když nešťastnou, prožívá Maruščin soused a nejlepší kamarád Honza. Je přistižen svou matkou Zdenou, jak se líbá v autě s mužem. Úspěšná manažerka se však nehodlá smířit se synovou orientací, rozhodne se ho proto předělat na „normálního chlapa“. To ale přináší jen spoustu komických situací. Pochopení má pro syna alespoň táta Karel, bývalý ligový fotbalista, který žije vedle své dominantní manželky život ušlápnutého muže.

Simona Stašová a Ondřej Vetchý ve filmu režiséra Milana Cieslara Láska je láska.
Zdroj: ČT24/Blue Sky Film

Nečekaným propletením osudů všech hlavních hrdinů vznikne spousta humorných, absurdních, zapeklitých i dojemných situací okořeněných jemnou nadsázkou a ironií. Přesně tak, jak se to i v životě stává. „Byla to příjemná práce, i když jedna z nejtěžších. Cítím kontinuitu se svým snímkem Duše jako kaviár. Třeskuté komedie ale nemám rád, chtěl jsem tam mít i něco navíc – rovinu zamyšlení či výpovědi o světě,“ uvedl režisér Milan Cieslar.

Scénář pochází z pera debutujícího Martina Horského, na jeho úpravách pak pracovali skoro rok a půl. I původní verze ale tvůrce i herce velmi upoutala, Simona Stašová se při čtení podle svých slov nahlas smála. S nadšením přijala scénář i Eliška Balzerová: „S radostí jsem šla do role Libušky – kuřačky marihuany,“ podotkla na tiskové konferenci k filmu.

Eliška Balzerová ve filmu režiséra Milana Cieslara Láska je láska.
Zdroj: ČT24/Blue Sky Film

Režisér Milan Cieslar samostatně debutoval koncem osmdesátých let dobrodružným snímkem ze zákulisí dostihů Dynamit. Největší úspěch získal dramatem Der Lebensborn - Pramen života z roku 2000, které kromě jiných cen získalo nominaci na Českého lva za nejlepší scénář. Od té doby natočil řadu televizních snímků, seriálů a z celovečerní tvorby pro kina naposled v roce 2010 pohádku Dešťová víla.