Oliver chce od života trošku víc

„Prosím, pane, chci trošku víc,“ říká malý chlapec s psíma očima a v rukou svírá prázdnou misku. Život sirotka v chudobinci skutečně není z nejlehčích. Přesto malý Oliver nechce jen a pouze trošku víc jídla. „Trošku víc“ chce především od života. Nesmrtelný příběh Olivera Twista pod režisérskou taktovkou Carola Reeda odvysílá Česká televize v rámci cyklu Velikáni filmu dnes od 21:00 hodin na programu ČT2.

Snímek Oliver! je britskou muzikálovou adaptací klasického a notoricky známého románu anglického spisovatele Charlese Dickense. Přestože jeho hlavní hrdina, malý sirotek, nepoznal za svůj prozatím krátký pobyt na světě nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratil víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočkal lepšího života.

Košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitáhl nejednoho filmaře. Prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu, naposledy se vděčného tématu chopil v roce 2005 Roman Polanski. Výpravný snímek uznávaného britského režiséra Carola Reeda z roku 1968 byl oceněn dokonce šesti Oscary.

  • Oliver! zdroj: Česká televize
  • Oliver! zdroj: Česká televize

Film je adaptací úspěšného muzikálu z pera hudebního skladatele a autora libreta Lionela Barta, který měl premiéru v londýnském West Endu v červnu 1960, po níž následovalo neméně úspěšné uvedení na newyorské Broadwayi. Kromě prakticky neznámých dětských představitelů Marka Lestera (Oliver) a Jacka Wilda (Lišák Ferina) je potřeba vyzdvihnout zejména Rona Moodyho v roli Fagina a mladého Olivera Reeda coby nebezpečného zlosyna Billa Sikese.

Oliver!, který dnes patří k filmové klasice, posbíral řadu cen. Vedle již zmíněných šesti zlatých sošek, jež získal v pravidelně udělovaných kategoriích (nejlepší film, režie, hudba, zvuk, výprava) a jednoho mimořádně uděleného Oscara za vynikající choreografii pro Onnu Whiteovou, si odnesl několik prestižních Zlatých glóbů.

Ukázka z filmu Oliver! (zdroj: ČT24)

Britský režisér Carol Reed (1906-1976) se narodil v Londýně. Vzdělání získal na The King's School v Canterbury. Svou kariéru zahájil jako divadelní herec, přes divadlo se poté dostal k filmu, kde začínal jako asistent režiséra Basila Deana. Roku 1938 Carol Reed vytvořil dnes již jedno z klasických děl britské kinematografie 30. let – drama Bank Holiday. Dodnes slavná je i jeho adaptace románu A. J. Cronina s názvem …A hvězdy mlčí.

Umělecky vyzrálé snímky točil po skončení 2. světové války – kriminální drama Třetí muž natočené podle scénáře Grahama Greena, se stalo největším evropským pilířem filmu noir. V roce 1955 pak Carol Reed vytvořil svým tématem pozoruhodný film z prostředí londýnské židovské čtvrti A Kid for Two Farthings. Nejvýraznější úspěch ale sklidil na sklonku své kariéry právě s výpravným muzikálem Oliver!

Carol Reed byl dvakrát ženatý a pokaždé s herečkou. Jeho první ženou byla Diana Wynyard,
druhou ženou Penelope Dudley Ward. V roce 1953 byl jako první britský filmový režisér povýšen královnou do šlechtického stavu.

Oliver! (1968), 153 min. Režie: Carol Reed, scénář: Lionel Bart, Vernon Harris, kamera: Oswald Morris. Hrají: M. Lester, R. Moody, O. Reed, J. Wild, S. Wallisová, H. Secombe a další. Režie Carol Reed (V anglickém znění s titulky). 6. dubna od 21:00 na programu ČT2.