Groteska míjení v Divadle v Řeznické

„Skutečnost je přeceňovaný koncept, kterému se přikládá zbytečná důležitost,“ tvrdí s nadhledem matka v komedii Sama Bobricka a Julie Steinové Sheldon a jeho matka paní Levinová aneb jejich neuvěřitelná dobrodružství. Divadlo v Řeznické inscenaci, uvedenou na Broadwayi v loňském roce, představuje ve svižné režii Viktora Polesného, s Naďou Konvalinkovou a Janem Zadražilem v hlavních rolích.

Americký dramatik Sam Bobrick hru, vycházející z úspěšné knižní předlohy Sheldon & Mrs. Levine, napsal se svou ženou Julií, autorkou stand-up komedií a televizní producentkou. Divadlo v Řeznické si ji dopřálo k třicetinám, které letos slaví. Oslava to je vtipná a poučná, pro všechny dospělé, děti i rodiče. Absurditou žánru poznáváme citlivá místa mateřského pouta, konfrontujeme svou zkušenost s domácí autoritou a osobní svobodou. Skutečná vzdálenost mezi milující matkou a vzdorovitým synem je vždycky relativní. A na druhou stranu, jak zmiňuje jiný slavný Američan R. D. Bach v komorní próze Nikdo není daleko, vzdálenost nemůže dělit přátele, tedy v duchovním slova smyslu ne.

„Syn Sheldon a matka Levinová k sobě hledají cestu. A protože se zároveň přitahují a odpuzují, přibližují a vzdalují, je to hledání docela zábavné… Zmítají se ve svých sebeklamech, každá iluze je ihned popřena, pohybují se od nadšení ke zklamání, stoupají na vrcholy, aby z nich záhy spadli, což je vše nazíráno poněkud expresivní, groteskní optikou,“ říká režisér Viktor Polesný, který se podílel i na scénografii.

  • Sheldon a jeho matka paní Levinová / Naďa Konvalinková autor: Alena Hrbková, zdroj: Divadlo v Řeznické
  • Sheldon a jeho matka paní Levinová / Naďa Konvalinková autor: Alena Hrbková, zdroj: Divadlo v Řeznické

Malé jeviště je srozumitelně rozděleno na dvě části, vlevo se nachází byt paní Levinové, vybavený stolem, židlí, stojací lampou a věšákem, vpravo stojí z praktikáblů sestavené úsporné útočiště syna. Příběh se odvíjí střídavě nebo paralelně v obou hracích plochách, divák ocení každé prolnutí časoprostorů, kdy se oba protagonisté - alespoň díky intenzitě popsané myšlenky - náznakem ve svých současných azylech potkají. Matka si se synem totiž jen dopisují, takže si na kýženou katarzi reálného setkání chvíli počkáme.

Story funguje na principu sdílení a míjení. Matka odjíždí do Tibetu se svým novým partnerem právě ve chvíli, kdy se Sheldon vrací - mimochodem poutnický hábit paní Konvalinkové moc sluší. Vůbec jde o docela výpravnou produkci, v níž překvapí výstřední outfit Elvise Presleyho, který třicátník Sheldon oblékne ve chvíli, kdy se s již nežijící hvězdou setká a identifikuje se s ní. Své vstupy Jan Zadražil několikrát oživí také zpěvem a hraním na kytaru či banjo, což herce i diváky evidentně baví. Hravá hudební etuda dobře kompozičně slouží v momentě, kde je podmalbou matčina nadšeného monologu o báječné show Oprah Winfreyové.

  • Sheldon a jeho matka paní Levinová / Naďa Konvalinková autor: Alena Hrbková, zdroj: Divadlo v Řeznické
  • Sheldon a jeho matka paní Levinová / Jan Zadražil autor: Alena Hrbková, zdroj: Divadlo v Řeznické

„Život není takovej průser, jak by sis přál,“ konejší matka syna v jednom ze svých naléhavých vzkazů. Syn statečně stopuje napříč Spojenými státy, aby se lépe poznal a vyrovnal matčiným čerstvým duchovním poznatkům. Paní Levinová sice zažije různé mimosmyslové vjemy, ale nakonec se především dočká své vlastní televizní show, v níž využije i poznané strasti synem opuštěné matky. Sheldon se rozhodne dojet až do Jumy, má vnuknutí, že právě tam dojde potřebného osvícení. Rytmus střídání komplikovaných situací matky nebo syna je humorný, ale ve svém řádu předvídatelný, proto obecenstvo vítá každou nečekanou změnu.

Naďa Konvalinková sklidila potlesk na otevřené scéně v monologu o politicích, co kradou, a o duši neprospívající virtualitě webových stránek. Jan Zadražil zaujal řadou komických momentů, v nichž kvůli matce obdrží četná zranění, publikum spontánně reaguje, když se zálibně dostává do role hudebního idolu. Kontrastnost, v jaké žijí matka se synem, podporuje hudba Kamila Holuba, zahrnující rockovou baladu i klasiku.

  • Sheldon a jeho matka paní Levinová / Jan Zadražil autor: Alena Hrbková, zdroj: Divadlo v Řeznické
  • Sheldon a jeho matka paní Levinová / Jan Zadražil autor: Alena Hrbková, zdroj: Divadlo v Řeznické

Hru přeložil Alexander Jerie, kostýmy navrhla Radka Šedová, režijní asistence se ujala Zuzana Fedaková. První reprízy této crazy komedie uvidíte v Divadle v Řeznické 22. května nebo pak v závěru sezony 8. a 18. června, vždy v 19:30.

Sam Bobrick. Populární americký spisovatel, dramatik a scénárista. Narodil se v roce 1932 v Chicagu, vystudoval University of Illinois. Napsal více než 35 divadelních her, řadu z nich i režíroval. Je autorem spousty scénářů pro televizi a také několika hudebních textů (např. pro Elvise Presleyho, Briana Ferryho, Los Lobos), skládá též scénickou hudbu. Za televizní inscenace získal tři ocenění Společnosti spisovatelů Ameriky - Writers Guild Awards, cenu Edgar Award a byl nominován na cenu Emmy a cenu Ovation.