Otto Šimánek byl ve skutečnosti němý anděl Pan Tau

Praha – Herec Otto Šimánek bude už navěky spojován s němou postavou usměvavého chlapíka s kouzelnou buřinkou Panem Tau. Uměl splnit každé přání a stal se v 70. a 80. letech minulého století hrdinou tisíců dětských srdcí. Šimánek, který zemřel 8. května 1992, natočil 33 dílů seriálu a tři celovečerní filmy s touto elegantní postavou.

Tento seriál oblíbený nejen dětmi vznikl v koprodukci Československa, Rakouska a západního Německa a Šimánkovi vynesl nejslavnější z desítek jeho divadelních, filmových a televizních rolí. Seriál režiséra Jindřicha Poláka a scenáristy Oty Hofmana, natáčený od poloviny 60. let do roku 1978, se vysílal i v řadě jiných zemí. V tehdejším Československu se ale několik dílů vysílat nesmělo, protože v nich vystupoval bohatý kapitalista, pan Viola (Jan Werich) a zlý taxikář (Pavel Landovský, signatář Charty 77).

Otto Šimánek se narodil 28. dubna 1925 v Třešti na Vysočině. Vyučil se elektromechanikem, ale už od dětství hrál ochotnicky divadlo. Přes několik menších a oblastních divadel se dostal v roce 1958 do Městských divadel pražských, jejichž členem byl až do roku 1990. Tíhnul k tragikomickým postavám s prvky pantomimy, kterou také vyučoval na pražské konzervatoři. Spolupracoval též s rozhlasem a dabingem. 

  • Otto Šimánek jako Jean Gaspard Deburau zdroj: ČT
  • Otto Šimánek s dcerou zdroj: ČT

Pro film ho objevil režisér Václav Vorlíček, který ho coby asistent prosadil do filmu Miroslava Hubáčka Černá sobota. „Hledalo se obsazení a podle fotografií jsme došli až k panu Šimánkovi. Typově se nám líbil, tak jsme si ho přivezli z Ostravy a na zkouškách se zdál jako velmi dobrý herec s civilním projevem. Výsledný film nebyl valný, ale mně Otto Šimánek utkvěl v paměti, a když jsem chystal svůj první samostatný film, Případ lupínek, obsadil jsem ho do role učitele. Pan Šimánek se role ochotně ujal a odehrál ji k mé spokojenosti,“ vzpomíná Václav Vorlíček. 

Později spolupracovali i na filmech Kdo chce zabít Jessii? a Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky a také na crazy komedii Pane, vy jste vdova!, Všechny jeho filmové role jsou možná zapomenutelné, nikoli však Pan Tau. Pro Ottu Šimánka tato postava měla i velký význam v soukromí. Prožil si totiž několik soukromých dramat, měl za sebou roztržku s dcerou Alexandrou, která ve svých šestnácti letech otěhotněla a s otcem se na nějakou dobu přestala stýkat, a krom toho zemřela na rakovinu jeho žena Hermína Jarešová. Útěchu našel v práci a také v blízkosti návrhářky Ludmily Muchové, s níž se podruhé oženil a zůstal s ní až do konce života. Dalším věrným životním druhem mu byl právě pan Tau, s nímž Otto Šimánek doslova splynul. V postavě se podle kolegů našel díky tomu, že i v soukromí byl tak trochu oním kouzelným pánem, který se tak dobře vyzná v zákrutech světa dětské fantazie.