Once Hansarda a Irglové slaví úspěchy i na Brodwayi

Washington - Před šesti lety ohromil nízkorozpočtový snímek Once s Markétou Irglovou a Glenem Hansardem americké publikum. Za píseň Falling Slowly dvojice získala i Oscara. V současné době sklízí úspěch i jeho muzikálová verze. Představení získalo nejvíc nominací na letošní prestižní americké ceny Tony - celkem jedenáct.

Příběh o vztahu irského pouličního písničkáře a české emigrantky vyvolal po celém světě vlnu emocí. Divadelní verze je na rozdíl od filmu komičtější, svižnější a některé postavy dostávají víc prostoru. „To, co jsme udělali my, si vzali jako materiál - hlínu nebo plastelínu, kterou si přetvarovali podle svého. Mají k tomu stejný vztah, jako jsme měli my s Glenem, takový hodně láskyplný a osobní,“ prohlásila Irglová.

Muzikál Once
Zdroj: ČT24

Na Broadwayi pak třeba zazněly i české lidovky. „Můžeme být pyšní, že někdo tu lidovou tvorbu takhle pojal a takhle ji přenesl do toho nového světa,“ konstatoval Marek Irgl.
Představení má šanci na Broadwayi získat i hlavní cenu za nejlepší letošní muzikál. Nadšení jsou i diváci.

Cristin Miliotiová, nominovaná muzikálová herečka:

„Moje přítelkyně Betty říkala, že když jsme podruhé zpívali Falling Slowly, seděl vedle ní jeden starší pán a broukal si. A pak mi řekla, že si nedovedu představit, jaký vliv má to představení na lidi.“

Vedle filmu a muzikálu se Once a především oscarová písnička Falling Slowly stala hitem i na internetu a patří k jedněm z vůbec nejhranějších amatérských nahrávek.

Reportáž Ondřeje Moravce a Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)