Vzestup a pád lázní Kyselka

Karlovy Vary - Na slavnou minulost i na smutnou současnost lázní Kyselka upozorňuje výstava Hvězdné nebe nad Kyselkou, kterou připravilo karlovarské muzeum. Památkově chráněné budovy chátrají, jejich stav je dokonce poškozený natolik, že je ohrožena jejich existence.

Výstava dokumentující „rozkvět, slávu a úpadek lázní Kyselka“ je rozčleněna do tří celků, které se prolínají. První část pojednává o historickém vývoji lázní, ve druhé se představují významní architekti a stavitelé, kteří se podíleli na podobě Kyselky, a ve třetí části jsou prezentovány stavby těchto slavných architektů v ostatních zemích habsburské monarchie i celé Evropě.

Historii i současnost lázní přibližují historické fotografie, projekty a také trojrozměrné exponáty, například kameninové a skleněné exportní láhve, etikety, reklamní cedule či prospekty. Ze soukromých zdrojů se podařilo mimo jiné zapůjčit sochu Heinricha Mattoniho, návštěvní knihu lázní s podpisem řeckého krále Otty I., po jehož návštěvě v roce 1852 byl zdejší pramen nazván jeho jménem, nebo originální Mattoniho orlici, která připomíná anděla s polámanými křídly. „Nechybí ani cenná historická plánová dokumentace ke stavbě jednotlivých lázeňských i provozních objektů, která je souborně vystavována poprvé,“ doplnil Tomáš Karel, ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Lokti.

Podle něj lázeňské a provozní budovy v Kyselce představují i ve svém zbědovaném stavu unikátní celek dokumentující éru vrcholného rozkvětu Kyselky i celého západočeského lázeňství v letech 1880 až 1900. Jedinečnou hodnotou, která převyšuje jednotlivosti forem, je zejména hodnota urbanistická. „Jako urbanistický soubor nemá lázeňský komplex v Kyselce konkurenci. Unikátní urbanistická hodnota souboru si nesporně žádá komplexní přístup a záchranu všech jeho článků,“ dodal ředitel.

Výstava si klade za cíl představit laické veřejnosti i odborníkům hodnoty lázní Kyselka v celoevropském kontextu. „V poslední době se rozhořela patrně poslední bitva o záchranu areálu, plná vášní. I prezentace výstavy se ve zprávách objevila s dezinformacemi a emotivními prohlášeními,“ podotkl Karel.

Výstava Hvězdné nebe nad Kyselkou bude v Muzeu Karlovy Vary k vidění do 17. června.