Cyril a Metoděj ve filmu Petra Nikolaeva

Velehrad - Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů to je název série čtyř výpravných dokumentů, jejichž natáčení v režii Petra Nikolaeva se rozjelo v Modré u Velehradu. Ovšem na historickém filmu začal režisér pracovat v Turecku, kde vznikly tzv. předtáčky. S celovečerním filmem vznikne i čtyřdílný seriál; Česká televize je koproducentem projektu, jehož rozpočet přesáhne 56 milionů korun.

„Předpokládáme, že se bude točit do začátku srpna. Štáb se objeví v Mikulčicích a v dalších historických lokacích. Vyjede do zahraničí, i když některé scény vzniknou trikem ve studiu. Celkem půjde asi o 40 natáčecích dnů bez dotáček,“ informoval producent snímku Viktor Krištof. Sedm dnů je pak vyhrazeno na scény se sněhem.

„První záběry vznikly v byzantském chrámu Boží Moudrosti z let 532-537 v zátoce Zlatý roh v Istanbulu, v jedné z nejznámějších sakrálních staveb světa Hagia Sofia. Podařilo se nám ji zajistit na celý půlden bez lidí a světel,“ dodal Krištof. Archeoskanzen v Modré jim vyhovuje; jde o repliku velkomoravského opevněného sídliště středního Pomoraví z 9. století.

Nikolaev natáčí film Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (zdroj: ČT24)

V kinech se snímek o příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu podle scénáře Miroslava Oščatky objeví v příštím roce, kdy si připomeneme 1150. výročí počátku šíření křesťanství v českých a moravských zemích. Rok 2013 proto vyhlásilo UNESCO rokem Cyrila a Metoděje. V hlavních rolích se objeví například Roman Zach, Karel Dobrý, Ondřej Novák a Hynek Čermák. Oba projekty mají podporu katolické i pravoslavné církve.

„Příběh Cyrila a Metoděje nebyl u nás dosud důstojně filmově zpracován, přestože jim vděčíme za mnohé. Jejich misie ovlivnila rozvoj křesťanství, kultury, vzdělanosti všech slovanských národů a položila základy české státnosti,“ komentoval začátkem února přípravy pražský arcibiskup Dominik Duka. „Svatí bratři přeložili první liturgie do slovanštiny. Jejich misie ovlivnila celou Evropu, proto byli vyhlášeni jejími spolupatrony a apoštoly Slovanů,“ doplnil metropolita pravoslavné církve vladyka Kryštof.

„Pro mě je to zavazující úkol. Toto téma mě lákalo dlouho,“ uvedl Nikolaev, který chce vytvořit dílo historicky pravdivé i odvážné. Diváci mají sledovat celý život Cyrila i Metoděje, jejich mise i strastiplnou cestu do střední Evropy, o niž požádal kníže Rostislav, následný pobyt, překonávání pohanství, úspěchy i nejrůznější potíže. Film skončí vyhnáním slovanských učedníků.

Cyril a Metoděj ze Soluně se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, rozvoj slovanské kultury, překlad Starého zákona, vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadně ovlivnili historii všech slovanských národů.