České sbory uspěly na světových hrách v Cincinnati

Cincinnati (Ohio) – Úspěchem skončila účast českých pěveckých sborů na Světových sborových hrách (World Choir Games) v americkém Cincinnati. Pražský sbor Zvonky a jablonecký Iuventus, gaude! se umístily ve zlatých pásmech, v obou případech hned ve dvou kategoriích. Stříbro a bronz ze svých kategorií potom přivezly Sušický Dětský Sbor, litoměřický soubor Puellae Cantantes a pražský komorní sbor Abbellimento.

Už samotná účast v nejvyšší kategorii Champions Competition byl pro české sbory potvrzením jejich kvality. „Sem musí mít sbor vstupenku v podobě zlatých medailí, vyhraných soutěží nebo ocenění Grand Prix. V Champions Competition tedy nejsou žádné špatné sbory. Jen výborné a nejlepší,“ poukázal manažer sboru Zvonky Praha Jan Vančura. K obsazení zlatého pásma potom musely sbory při svých soutěžních vystoupeních získat alespoň 80 z celkových 100 bodů. To se v kategorii duchovní hudby podařilo dvanácti tělesům z celého světa, ve folklorní hudbě pouze deseti a v kategorii mladých sborů sedmi.

Zvonky vedené Jarmilou Novenkovou získaly zlato v kategoriích folklór a mladé sbory do 21 let, Iuventus, gaude! se sbormistrem Tomášem Pospíšilem uspěl v kategoriích duchovní hudby a stejně jako Zvonky také patřil k sedmi zlatým mladým sborům do 21 let.

Sušický dětský sbor vedený Josefem Baierlem, Janem Pelechem a Andreou Sušilovou získal po dvou stříbrných pásmech a jednom bronzu. Puellae Cantates získaly stříbro v kategorii foklorní hudby a soubor Abbellimento obsadil stejné pásmo v kategorii duchovní hudby.

Světová sborová olympiáda World Choir Games se letos uskutečnila posedmé. Koná se každé dva roky a střídají se jak města a státy, tak kontinenty. Před rokem byly Zvonky a Iuventus, gaude! podobně úspěšné na mistrovství světa ve sborovém zpěvu, které se konalo ve Štýrském Hradci.

Vydáno pod