Moravský Krumlov bude opraven, stále chce zpět epopej

Moravský Krumlov (Znojemsko) - Moravský Krumlov chce zpět Muchovu Slovanskou epopej. Návrat dvaceti slavných velkoplošných olejomaleb do tamějšího zámku však podmiňuje jeho oprava. První krok k návratu učinilo město dnes, kdy zástupci města, ministerstva kultury, Jihomoravského kraje a Incheby Praha podepsali memorandum o spolupráci na projektu obnovy části renesančního zámku Moravský Krumlov.

Memorandum je nicméně velmi krátké a otázku návratu epopeje přímo neřeší, uvedla ministryně kultury Alena Hanáková na tiskové konferenci po podpisu memoranda. Ani rekonstrukce zámku není zárukou návratu epopeje do města. Úlohou ministerstva pak bude podle ní při jednáních o budoucnosti slavného díla být prostředníkem mezi jeho majitelem -Prahou a Krumlovem.

Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje, ocenil angažmá starosty, ministryně i zástupců Incheby. Podle Haška se zažehlo světélko na konci tunelu v podobě návratu Slovanské epopeje do Moravského Krumlova.

Zahájíme intenzivní jednání o možnosti návratu epopeje

„S pražskou výstavou epopeje se počítá dva roky. Využijeme je k tomu, že dáme zámek dohromady. Pak, předpokládám, že v roce 2014, zahájíme intenzivní jednání o možnosti návratu epopeje na Moravu,“ uvedl krumlovský starosta Tomáš Třetina (TOP 09).

Michal Hašek, Alena Hanáková a Tomáš Třetina
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Poslední plátna epopeje opustila zámek v Moravském Krumlově loni na podzim. Městu to přineslo značné ekonomické problémy. „Přišli jsme o 30 tisíc turistů. Zavírají se restaurace, obchody mají problémy, ruší se pracovní místa a to nejen u nás, ale i celém regionu,“ uvedl Třetina. Hanáková k tomu uvedla, že snahu krumlovské radnice o návrat díla do zámku proto zcela chápe. Uvedla, že mnozí občané z Krumlovska k němu mají citový vztah.

Zámek je ve špatnému stavu, přestože epopej byla vystavována v Rytířském sále, který je technicky v pořádku. Nyní obrazy z cyklu o dějinách Slovanů připomínají v sále jen plakáty. V objektu je vystaveno několik děl ze sbírky současného umění s názvem Marek. Jsou také v komnatách, které se již opravují.

Zámek, který byl v minulosti přes sezonu plný turistů, je nyní poloprázdný. V budoucnu by měl nabízet turistům kromě epopeje více výstav. S jejich přípravou pomůže městu Moravská galerie. Ještě do konce letošního roku vznikne projekt opravy zámku. Teprve z něj vyplynou náklady, které s tím budou spojeny. Půjde o desítky milionů korun. Objekt je majetkem firmy Incheba.

Nevyhovující podmínky ve zchátralém moravskokrumlovském zámku byl jeden z hlavních důvodů, proč majitel Slovanské epopeje hlavní město Praha rozhodl o stěhování díla do Veletržního paláce. Moravský Krumlov proti odvozu díla z tamního zámku protestoval. Starosta se snažil pražské radní přesvědčit, aby o jeho převozu a umístění v Praze jednali, avšak marně. 

Tomáš Třetina, starosta města Moravský Krumlov:

„Už dva roky říkáme, že chceme zámek v Moravském Krumlově opravit, rozšířit výstavní prostory města tak, abychom splnili podmínky Národního památkového ústavu pro vystavení uměleckých děl.“

Město boj nevzdává a dnes učinilo krok k návratu epopeje. Spolu s ministerstvem kultury, Jihomoravským krajem a Inchebou podepsali memorandum o spolupráci při realizaci projektu Obnova části renesančního zámku Moravský Krumlov. „Chceme vytvořit takové podmínky, aby se část zámku mohla zrekonstruovat. Cílem je rovněž vytvořit důstojné podmínky pro jednání s hlavním městem o návratu Slovanské epopeje,“ řekl hejtman Michal Hašek.

Zámek v Moravském Krumlově
Zdroj: Lidové noviny / Tomáš Hájek/ISIFA

Zámek má poničené střechy i podlahy a je tam vlhko. Jen letos přijde rekonstrukce na 6,2 miliony korun. Podílet se na ní budou město, kraj, ministerstvo kultury i společnost Incheba Praha, které zámek patří. O tom, jestli se sem opravdu epopej vrátí se ale bude teprve jednat. „Ministerstvo kultury má zájem Moravskému Krumlovu pomoci,“ podotkla ministryně Hanáková.

Ani rekonstrukce zámku ale není zárukou návratu Slovanské epopeje do města. „Žádnou garanci nemáme. Je to jen jedna z podmínek. O navrácení sbírky obrazů jednáme se zastupiteli z Prahy,“ tvrdí starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.