Jiráskův Hronov: Není amatér jako amatér

Hronov – To nejkvalitnější a nejinspirativnější, co se v amatérském divadle urodilo za uplynulou sezonu, se i letos sejde na festivalu Jiráskův Hronov. 82. ročník přehlídky amatérského divadla nabízí v hlavním programu 20 inscenací v 57 představeních.

K vidění budou inscenace činoherního, experimentujícího, studentského a loutkového divadla, chybět nebude ani divadlo poezie či divadlo hudební. Program tvoří nejúspěšnější inscenace celostátních přehlídek, jimž většinou předcházely i přehlídky krajské.

Kromě tuzemských souborů se představí i tři zahraniční. Z Německa přijede divadelní soubor Gut & Edel Lörrach s inscenací Die Baronin und die Sau (Baronka a služka). Současnou slovenskou tvorbu představí Divadlo „A“ a Divadlo SHANTI, o. z. Prievidza, které zahraje inscenaci Chlpatý sluha pána farára. Program obohatí také mezinárodní německo-polsko-český projekt Kinder der Zeit / Pamięć / Ozvĕny minulosti zabývající se tématem odsunu sudetských Němců.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Z české nabídky přehlídku zahájí Divadlo DNO, které z Hradce Králové přiveze emočně demoliční emokál Idolls. Z Boskovic přijede Divadlo Naboso s hrou Jáchyma Topola Uvařeno, z Jihlavy De Facto Mimo s Kleštěncem z pralesa. Pražské amatérské soubory zastupují DS Ty-já-tr/Načerno s incenací podle Dumase Tři mušketýři, soubory Relikty HMYZu a Divadlo Kámen.

V doplňkovém programu budou moci diváci navštívit dalších 6 inscenací, koncerty či výstavy. Součástí doprovodného programu jsou i dva hosté Jiráskova Hronova – inscenace textu Lucie Trmíkové Lamento / Z tance v prach a opět do tance v režii Jana Nebeského a s hudbou Miloše Štědroně. Druhým hostem je pak Divadlo KUFR s inscenací Židovka aneb Žonglování nad životem. Kromě toho se v rámci Jiráskova Hronova uskuteční 15 tematických seminářů a dílen

Jiráskův Hronov je nejstarší divadelní přehlídkou v Evropě a pravděpodobně i na světě. Byl založen roku 1931 v Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska, a do roku 1951 se na festivalu vždy uváděla alespoň jedna jeho hra. Zajímavé je, že se festivaly konaly i za 2. světové války, přestože nebyly německými okupačními úřady povoleny. Od roku 1991 program Jiráskova Hronova pravidelně obohacují zahraniční neprofesionální divadla.