Přehlídka blues se probouzí k životu

Šumperk – Festival Blues Alive odhalil kompletní seznam účinkujících. Mezi hlavní tahouny akce patří třeba americká královna blues Shemekia Copelandová nebo kytarista, varhaník a zpěvák Lucky Peterson. Publikum se může těšit i na virtuose Jima Campilonga. Sedmnáctý ročník festivalu se uskuteční od 15. do 17. listopadu. Festival patří mezi největší středoevropské přehlídky bluesové hudby.

„Držíme se tradice, kdy kromě hlavních koncertů máme i odpolední vystoupení nebo kino. Letošní ročník bude hodně americký, ale přijedou i umělci z Maďarska, Austrálie nebo Slovinska,“ řekl k události ředitel festivalu Vladimír Rybička. 

Zmíněná Copelandová je už ověnčená spoustou ocenění po celém světě. Cení si ji i její kolegové, neboť už stihla pracovat s Erikem Claptonem, Mickem Jaggerem či B.B. Kingem. Mezi další velký úspěch může zařadit i vystoupení pro manžele Obamovy v Bílém domě. 

„Shemekiin výrazný a silný hlas dává její hudbě obrovskou sílu a energii. Jako by vycházel z hloubi její duše, z ulic, kde vyrostla, z každodenních městských zvuků - pouličních muzikantů, gospelových zpěváků či vyhrávajících rádií,“ obdivuje zpěvačku dramaturg festivalu Ondřej Bezr.

Jim Campilongo
Zdroj: ČT24/Jim Campilongo

Sladkým bonbonkem bude jistě i spojení písničkáře Erika Bibba s malijským zpěvákem Habibem Koitém. V Šumperku odehrají ukázky ze společné desky, která vyjde letos v září. 

Sobotnímu programu bude kralovat Lucky Peterson, který se řadí mezi nejvýraznější bluesové osobnosti střední generace. Peterson má navíc pověst vynikajícího showmana a jeho vystoupení se nesou ve velkém stylu.