Z přestávky na oběd thriller na život a na smrt

V práci vás přepadne hlad, a tak si logicky odskočíte na svačinu. Když se vrátíte, naleznete všechny své kolegy bez známky života. Přesně do takové situace postavil Roberta Redforda filmař Sydney Pollack ve svém thrilleru Tři kroky Kondora. Joe Turner vyšetřuje vraždu na oddělení CIA a do toho si chrání vlastní život… Snímek uvede ČT2 dnes ve 21:40 v rámci cyklu Velikáni filmu.

V oddělení CIA, které se navenek tváří jako historická literární společnost, pracuje mladý ambiciózní literární vědec Joe Turner. Jeho práce je zdánlivě snadná: pročítat braky a nekvalitní publikace a případně nahlásit náznaky úniku informací ze CIA. Zároveň však pro své zaměstnavatele hledá nové podněty a nápady.

„Buďte tak hodný a dojděte pro svačinu,“ vyzve Turnera (Robert Redford) jeho kolega. Banální prosba, která mu však zachrání život. Po návratu z nedalekého bistra se mladík vrací do kanceláře a nachází své spolupracovníky zavražděné. Pod krycím jménem Kondor informuje o šokující události centrálu, jenže záhy pochopí, že se v ohrožení nachází i jeho vlastní život.

Thriller Sydneyho Pollacka vznikl podle knižní předlohy Jamese Gradyho Šest dní Kondora, jež má i svůj český překlad. K realizaci projektu jej přiměla hollywoodská star a přítel v jedné osobě Robert Redford. Partnerka Faye Dunawayová mu skvěle sekunduje v úloze fotografky Kathy, vedoucí pracovníky CIA Higginse a Wabashe ztvárnili nepřekonatelní herci - idol 50. a 60. let Cliff Robertson a oblíbený divadelník John Houseman.Výraznou figuru profesionálního zabijáka zde vytváří bergmanovský herec Max von Sydow.

Snímek patří do série politických filmů, jež vznikaly ve Spojených státech v 70. letech po odhalení aféry Watergate (jako známé tituly Pohled společnosti Parallax, Rozhovor, Všichni prezidentovi muži).

Sydney Pollack (1. 7. 1934 - 26. 5. 2008)

Budoucí filmový velikán se narodil v americké Indianě židovským imigrantům z Ukrajiny. Otec byl boxer, matka Sydneymu zemřela pár let před svými čtyřicátými narozeninami kvůli závislosti na alkoholu. Pollack trávil podstatnou část času studiem herectví a posléze vojenskou službou. První celovečerní snímek Na vlásku natočil v roce 1965. Za počin Koně se také střílejí obdržel první z osmačtyřiceti nominací na Oscara - dokázal jich celkově proměnit jedenáct. Jeho otisk nesou Tootsie, Vzpomínky na Afriku nebo Plavec.

Americký thriller (1975). Hrají: R. Redford, F. Dunawayová, C. Robertson, M. von Sydow a J. Houseman. Režie: Sydney Pollack.