Ayer přibral do Patroly v nebezpečné South Central i diváky

Losangelská South Central je vyhlášená stoka zločinu, vykazující nejvyšší počet vražd na metr čtvereční. Nasáklá krví a fetem, zalidněná pasáky, kurvami, drogovými dealery a pouličními gangy, vedoucími své vyhlazovací války, je místem, kde se těžko žije a snadno umírá. Být poldou je flek, který tu rozhodně není pod penzí, a být poldou, co čenichá místním do kšeftů, znamená stát se živým terčem, určeným na odstřel. A přesto tu jsou!

Tvrdí chlapi, kteří si již ke snídani navlékají neprůstřelnou vestu a občas skončí s kudlou v oku, a drsný ženský, které jen tak někdo nepoloží na lopatky (když zrovna samy nemají zájem). Pravidelně ve svých hlídkových kárách vyrážejí z Newton Police Station na zoufalé křížové výpravy proti všudypřítomnému a v těchto zeměpisných souřadnicích nezničitelnému zločinu. Když mají kliku, přežijí další nebezpečnou šichtu, když mají smůlu, sejdou se ti, kteří to zatím ještě ustáli, na jejich pohřbu…

Brian Taylor a Mike Zavala tu dělají svoji pojebanou policajtskou práci v tandemu, zády k sobě, jak nejlíp umí. Parťák je totiž v téhle betonové džungli, kde se útočí kobercově salvami z „ákáček“ i ze zálohy strunou kolem krku, klíčová postava vašeho života nebo smrti. Někdo, na koho se můžete spolehnout, že necouvne a nezpanikaří, když vás to hodí do maléru. Někdo, kdo nemá bobky z grázlů nejhrubšího zrna, a když to tak cítí, sundá košili i odznak, vystoupí na chvíli (z přece jen trochu chráněné) kůže benga, a rozdá si to s nimi chlapsky na férovku. 

Trávíte s ním mnohem více času než s vlastní holkou, která nikdy neví, kdy, v jakém stavu či zdali vůbec se vrátíte domů, a lopotně se snaží s tímhle pocitem naučit žít, přestože ví, že to nikdy úplně nedokáže. Máte ho rádi jako bráchu, který se takovým nenarodil, ale stal. Na nočních šichtách v zapadlých uličkách, při divokých hoňkách a pouličních přestřelkách nebo raziích ve vybydlených barácích a zapadlých pajzlech, kde přežívají jen stíny a siluety stínů - a smrt.

Tady jsou Brian a Mike doma, protože jiný než tento domov nemají! Tady dělají svoji špinavou práci, navazují vztahy, chodí po službě na panáka, zakládají rodiny anebo zachraňují životy dětem, které uvízly v hořícím domě. Tady žijí a tady také zemřou, k čemuž může dojít při každém výjezdu jejich Patroly. Ale oni věří, že tahle chvíle ještě jen tak nenastane, a kdyby přece jen hrozila, dokáží ji společně odvrátit. Jenomže samotná víra v ulicích South Central, kde má nenažraná Zubatá svoji dobře prosperující filiálku, často nestačí…

Policejní drama je žánr stejně divácky vděčný jako režijně a scenáristicky provařený a mohlo by se zdát, že přičinit k němu něco, co tady již nebylo mnohokrát omleto, není v zásadě možné. Navzdory tomu vzbuzuje Patrola žánrového specialisty, drsňáka Davida Ayera, dojem, že něco takhle syrového, autentického a pravdivého jste možná ještě neviděli. Přispívá k tomu scénář, který Ayer údajně napsal za šest(!) dní. V téhle temné, předměstské enklávě vyrůstal, přežil to, aniž se stal obětí nebo členem místních gangů, a ví tedy vcelku hodně věrohodně, o čem hovoří.

Zvolil v něm formu přímočarého, věcného a lineárně se odvíjejícího, jakoby reportážního vyprávění, které vzbuzuje pocit téměř autentického záznamu Brianových a Mikeových všedních pracovních dnů, jež jsou naplněny uzavřenými epizodami toho, co tvoří v téhle enklávě zločinu běžnou náplň policejní služby (třeba přestřelka s pouličním gangem, odhalení kšeftu s bílým masem, nalezení ztracených dětí či ostrá hra na schovávanou s drogovým kartelem). Tahle poloha je ve scénáři přece jen silnější, výmluvnější, ale hlavně dramatičtější a spektakulárnější nežli kontrastně prolínaná rovina jejich soukromých životů, vedená možná až příliš idealizovanou snahou, vybudovat i v této nepřátelské a zdevastované „krajině“ něco jako bezpečný, rodinný přístav a zázemí.

Autentická a „dokumentární“ dikce scénáře je pak silně umocněna Ayerovým režijním přístupem, jenž sází na parafrázovaný styl YouTube. Ten je navozovaný dokumentárním natáčením „z ruky“, které je ještě umocňováno syrovými a roztřesenými záběry minikamery, fixované na výstroji policajtů, jež diváka činí téměř bezprostředním účastníkem snímané akce. Tahle synchronní kombinace autentického scénáře, přepsaného dokumentární kamerou do kredibilních filmových obrazů, tvoří z Patroly výjimečně sugestivní opus (byť si na její neučesanou filmovou řeč musíte zpočátku zvykat – a může se stát, že se to ne všem podaří).

Jestli je ranař David Ayer někde doma, pak je to v žánru policejního dramatu (situovaného navíc do L.A.), kde má slušně natrénováno. K filmu se propracoval poté, kdy přežil dospívání v drsných podmínkách losangelského South Central i službu u amerického námořnictva na palubě ponorky, což nebyly zkušenosti k zahození. A pak už se do svého žánru ponořil jako scenárista (viz oscarový snímek Training Day) i jako režisér (Drsný časy, Street Kings). Patrola je tak jen dalším, vcelku nepřekvapivým krokem na téhle jasně vyznačené, žánrové trase, kterou situoval do L.A., kde je Ayer evidentně doma, kde to umí a kde se cítí dobře.

A vám nedá příliš práce s ním tyto pocity sdílet, což je způsobeno nejen tím, že se točilo na nebezpečně autentických místech (kam si normálně, a to ještě sporadicky, troufne maximálně otužilý dokumentarista, a nikoli štáb hraného filmu) – ale také podařeným castingem, v němž dominuje ústřední tandem, skvělý Jake Gyllenhaal (Zkrocená hora) a dobře mu sekundující Michael Peña (Crash). Chemie mezi nimi maká spolehlivě jako turbo jejich hlídkové káry, z druhého sledu je sympaticky podporují jejich ženské protějšky Anna Kendricková a Natálie Martinezová a všechno to rámuje dobře sestavený smíšený sbor zhulených záporáků ze South Central.

Kdo by takovéhle sešlosti odolal? Kdo z milovníků tohoto žánru by se nechtěl stát na necelých sto deset minut hostujícím členem jejich Patroly (což vzhledem ke vzpomínané technice snímání není zas až takový problém). Brázdit s nimi drsnou enklávu L.A. je zážitek surový jako rána brokovnicí a pronikavý jako salva z „ákáčka“. A to máte, na rozdíl od nich, jistototu, že se vrátíte domů živí a ještě stihnete teplou večeři.

END OF WATCH / PATROLA. USA 2012, 108 min, české titulky, od 15 let, 2D. Scénář a režie: David Ayer. Kamera: Roman Vasyanov. Hudba: David Sardy. Hrají: Jake Gyllenhaal (Brian Taylor), Michael Peña (Mike Zavala), Natalie Martinezová (Gabby), Anna Kendricková (Janet), David Harbour (Van Hauser), Frank Grillo (Sarge). V kinech od 8. listopadu 2012.