Plešatá zpěvačka - hra o blábolení jako normě mediálního světa

Ostrava - Vezměte kruh a polaskejte se s ním a zvrhne se vám v bludný kruh. Motto hry absurdního dramatika Eugèna Ionesca Plešatá zpěvačka, již v premiéře uvádí ostravská Komorní scéna Aréna. Nastudoval ji Polák Grzegorz Kempinsky, inspiračním zdrojem jeho režijní koncepce prý byla reklama na projímadlo, kterou náhodně vyslechl v rádiu.

Francouzsko-rumunský autor Eugène Ionesco patří k zakladatelům absurdního divadla i k jeho nejhranějším autorům. Plešatá zpěvačka byla jeho první divadelní hrou (inspirovala ho k ní učebnice angličtiny), uvedena byla v roce 1950, tři roky před premiérou Čekání na Godota Samuela Becketta, takže Ionesco prý nelibě nesl, když byl za otce absurdního dramatu označován Beckett.

Plešatá zpěvačka (ale i jiné Ionescovy tituly) poukazuje na krizi jazyka, kterým již nelze nic sdělit, což psaní článku o této hře posunuje do absurdní roviny - kam ostatně Plešatá zpěvačka patří - a odkazuje k úvodní citaci o kruhu. Připojuji v té souvislosti ještě jednu, z textu divadla k inscenaci: „Poznamenejme, že za těch téměř sedmdesát let se blábolení manželů Smithových a Martinových stalo všeobecně uznávanou komunikační normou, kterou se řídí mediální svět. A právě o tom je naše inscenace.“

  • Plešatá zpěvačka / Tereza Cisovská, Marek Cisovský (Smithovi) zdroj: ČTK
  • Plešatá zpěvačka / Michal Čapka, Petra Kocmanová (Martinovi) zdroj: ČTK

Polský režisér Grzegorz Kempinsky, který se ujal nastudování v Ostravě, Ionescovu hru inscenoval už jednou ve své vlasti. Ostravskou verzi si ale cení daleko výše. „V porovnání s mou polskou inscenací, která nebyla vůbec špatná a byla velmi dobře přijata, je tato mnohem bohatší, pravdivější. Herci Arény jsou totiž skvěle připravení nejen na tento druh práce, jako je absurdní drama, ale na jakýkoliv druh práce,“ pochválil ostravský soubor režisér.

V divadelních rolích se divákům představí Josef Kaluža, Vladislav Georgiev, Tereza Dočkalová, Zuzana Truplová, Michal Čapka, Petra Kocmanová, Marek Cisovský či Tereza Cisovská. Poprvé vystoupí Plešatá zpěvačka na jeviště Komorní scény Aréna 17. listopadu.