Spisovatele Trefulku zradily ledviny a zemřel

Brno – Zemřel spisovatel Jan Trefulka. Signatář Charty 77 a šéfredaktor literárního časopisu Host do domu skonal v noci na dnešek ve svých třiaosmdesáti letech. Potvrdila to jeho manželka.

Trefulka pobýval od minulého týdne v brněnské nemocnici, do té doby se léčil doma. Zemřel kvůli selhání ledvin a zápalu plic. Poslední rozloučení se uskuteční ve čtvrtek 29. listopadu v obřadní síni krematoria v Jihlavské ulici. 

Moravský patriot začínal jako kritik v týdeníku Kulturní politika. Upozornil na sebe však až s básnickou dvojnovelou Pršelo jim štěstí, po níž následovalo Třiatřicet stříbrných křepelek či povídkový soubor Výmysly. Jeho publikace vycházely pouze v samizdatu či v exilových nakladatelstvích. Publikoval tak například společenskohistorický román Zločin pozdvižení, alegorii Veliká stavba, intimní novely O bláznech jen dobré a Svedený a opuštěný. Sám se na vzniku literárního samizdatu aktivně podílel. 

„Každý režim musí mít své 'disidenty', kteří mu neustále připomínají, že před všemi svobodami, právy, ambicemi, závratnými kariérami a možnostmi, které se nabízejí, musí mít přednost obyčejná slušnost a přiměřená míra lidské solidarity,“ napsal Trefulka v úvodu jedné ze svých knih. 

Po roce 1989 se angažoval jako předseda Obce moravskoslezských spisovatelů a člen Rady České televize.