Example si ostře nabrousil hrany. Kdo holt umí…

Co dělá dnešní hit úspěšným? Nesmí být složitý, nesmí v něm chybět elektronika a musí se hrát v rádiích či na diskotékách, kde na něj skáče stádo slečen v krátkých sukních, kolem nichž se svíjí opocení chlapíci. Elliot John Gleave alias Example je černá ovce. Ačkoliv si hraje s discem, housem, dubstepem nebo hip hopem, na klasických diskotékách ho nenajdete. Jeho nové album The Evolution Of Man totiž potvrzuje, že se taneční muzika dá dělat také inteligentně.

Žádná přepychová výzdoba, ani majestátní gesta. Example je skromný chlapík, který na pódium dorazí s živou kapelou jenom v černých džínech a v sepraném triku. Jeho přístup se nezměnil ani v průběhu let. Na scéně jej někteří fanoušci totiž evidují už od roku 2004, ze stínu však naplno vykročil teprve se třetí nahrávkou Playing In The Shadows. A všichni rýpalové sbírali čelisti na podlaze, protože dosud nenápadný chlapík dokázal neuvěřitelné - dal smysl discu.

Dokazování svých kvalit už má ale Example na čtvrté řadovce dávno za sebou. S The Evolution Of Mantotiž překonává sám sebe. A jak už název napovídá, beze studu publiku ukazuje, jakou hudební transformací si prošel. Samotný rap a chytlavé melodie už jsou pro mimina. Rodák ze západního Londýna do repertoáru tentokrát zapojil také ostré kytarové riffy nebo smyčce, aniž by ztratil cokliv ze svého „šmrncu“.

Se zmíněným přitvrzením mu ve čtyřech skladbách pomohl rocker Graham Coxon ze skupiny Blur. Na práci s elektro mašinkami zase přispěla esa tanečního světa, producenti Skream, Benga, Feed Me nebo Calvin Harris (Example je zřejmě oblíbený). Ti všichni přispěli ke svěží a moderní nahrávce, při níž se skvěle proberete z pomalu přicházející vánoční letargie. Pusťte si doma do žíly třeba energickou dávku Pefrect Replacement a pečení cukroví už nikdy nebude jako dřív…

Skladbám nechybí potřebná gradace, třebaže celkové vyznění působí tvrději, syrověji a naléhavěji. Sám autor o sobě sice mluví jako o předním smolaři, nyní se však ony ostré (i když nečekané) hrany vyplatily. Přesto posluchači nalenou rysy, jež se nezměnily - Example za mikrofonem stále více rapuje než zpívá a mimo jiné si drží slušnou textovou úroveň, která dává smysl a postrádá otřepaný slovník diskotékových bardů LMFAO.

Example - The Evolution Of Man
Zdroj: ČT24/Example

Deska si drží svižné tempo, zpomalí prakticky až u chlácholivé písně The Evolution Of Man a následující One Way Mirror. Blood From A Stone, Are You Sitting Comfortably či Crying Out For Help vám takovou šanci nedají, a právě tyto kousky dávají tušit, že březnový koncert bude stát za to. Škoda jen songu Let's Be Fucking Stupid, kterou spolu s dalšími novinkami naleznete jen na deluxe edici.

Example vyskočil zase o pár schodů výš. Rockové experimenty mu sluší, aniž by musel na oltář vkusu obětovat osvědčené postupy.

Example - The Evolution Of Man

Playlist: Come Taste The Rainbow, Close Enemies, Perfect Replacement, Crying Out For Help, Queen Of Your Dreams, Say Nothing, All My Lows, The Evolution Of Man, One Way Mirror, Snakeskin, Blood From A Stone, Are Your Sitting Comfortably, We'll Be Coming Back

Deluxe edice: Let's Be Fucking Stupid, Someone To Die For, Whisper, Eutopia (Fade Away), Daydreamer, Say Nothing remix, Close Enemies remix

Ministry Of Sound, 19.11.2012, 54:27

Vydáno pod