Murakami vydává nejrozsáhlejší dílo plné lásky a fantasmagorie

Praha - Haruki Murakami sice ani tentokrát nedosáhl na Nobelovu cenu, to mu však nezabrání v tom, aby dál publikoval. V těchto dnech mu v Česku vychází dvě ze tří knih jednoho cyklu s názvem 1Q84. Jde přitom o jeho „opus magnum“.

Fyzioterapeutka Aomame a matematik/spisovatel Tengo jsou někdejší spolužáci. Ona však bere spravedlnost do svých rukou a obdobně jako hrdina Dexter z pera Jeffa Lindsayho odstraní ze světa ty, na něž je spravedlnost krátká. „Jednoho dne zjistí, že svět, jak ho známe, jednou provždy skončil. A navíc si toho nikdo nevšiml,“ popisuje anotace knihy.

Literární kritik František Cingr je toho názoru, že Murakami ve svém rozsáhlém díle nijak nepřekvapí. „Spíš potvrdí, že patří k výjimečným literárním osobnostem,“ míní. V 1Q84 mistrně spojuje fantaskní i reálnou rovinu. Klade si zároveň otázku, zdali dokáže láska změnit fanatismus.

V češtině vyšly prozatím dvě části, na třetí se teprve čeká a vyjde až v září příštího roku. Spisovatel se pustil do nejobsáhlejšího projektu, kořeny jeho příběhu sahají až do roku osmdesátých let minulého století. I navzdory délce má dílo velký úspěch, v zahraniční na jeho téma vznikl krátký film.

Haruki Murakami - 1Q89
Zdroj: ČT24/Kosmas

Murakami strávil psaním své novinky kolem čtyř let, během nichž o ní odmítal poskytnout sebemenší informace. Jedna se ale přeci jen podařila rozklíčovat: název 1Q84 je japonská slovní přesmyčka odkazující na dílo George Orwella 1984. Písmeno Q a japonské číslo 9 jsou totiž homofona, tedy slova zvukově shodná, ale graficky odlišná, a často se v Japonsku používají ke hře se slovy. 

Pokud se nedokážete rozhodnout, zdali dáte publikaci šanci, zkuste si přečíst ukázku.

Haruki Murakami – 1Q84 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod