Ustupte, Plukovník Redl prochází

Praha - Režisér István Szabó se tento pátek pustí do vyprávění příběhu založeného na skutečné události. Zabrousí do uvadající slávy Rakouska-Uherska, v němž si ambiciózní důstojník Alfred Redl pokouší udělat kariéru. Způsob, jakým tak činí, přitom nevoní poctivostí a slušným chováním. Další Velikány filmu s názvem Plukovník Redl uvede ČT2 dnes ve 21:40.

Alfred se pokouší zbavit své identity, zapomenout na haličský původ a vyrovnat se těm, kteří se na výsluní již narodili. Zpřetrhává lidské vazby, ztrácí přátele, ztotožňuje svůj život s ideou vládnoucí monarchie. Přitom se zaplétá do politických kliček a špinavých her, a tak se – i přes zdánlivě úspěšné životní milníky – neodvratně blíží jeho tragický konec…

Snímek maďarského filmaře vychází ze skutečného životního příběhu vojáka rakousko-uherské armády. Skutečný Alfréd Redl spáchal rok před skončením první světové války sebevraždu. Odhalení, které zjistilo, že tento zarytý vlastenec byl zároveň ruským špehem, bylo údajně jednou z bezprostředních příčin vypuknutí války. 

Szabó se ve filmu zaměřil hlavně na proměnu charakteru hlavního hrdiny toužící po vzestupu i společenském kreditu. Inspirací mu byla také divadelní inscenace Můj vlastenec britského dramatika Johna Osborna. 

Při realizaci Plukovníka Redla stál za kamerou opět režisérův blízký spolupracovník, kameraman Janos Koltai. Titulní roli bravurně ztvárnil známý rakouský herec Klaus Maria Brandauer, jenž se objevil i v předchozím dílu Mefisto a v pozdějším snímku Hanussen. Snímek získal na 38. MFF v Cannes 1985 Cenu poroty, patří mu i řada dalších uznání.

Ukázka z filmu Plukovník Redl (zdroj: ČT24)

Maďarsko-německý koprodukční film (1985). Hrají: K. M. Brandauer, A. Mueller-Stahl, G. Landgrebeová, D. Udvarosová, J. Niklas, H.-Ch. Blech a další. Režie István Szabó (Stopáž 144 min.)