Na Světozor padají asijské filmové bomby

Praha – Americké filmy válcují česká kina pravidelně. S těmi asijskými už to tak samozřejmé není, a proto se kino Světozor opět rozhodlo uspořádat již osmý ročník přehlídky filmů z druhého kontinentu. Festival Filmasia budou moci filmový „fajnšmekři“ navštívit až do 2. prosince.

Filmasie každoročně seznámí místní diváky se současnou dynamickou tváří asijské kinematografie prostřednictvím snímků, které se významně zapsaly do paměti diváků nebo kritiků, případně si odnesly ocenění na zahraničním filmovém festivalu, tvrdí organizátoři. 

Letos akci vévodí filmy korejského filmaře Kim Ki-duka. Diváci se mohou těšit na snímek údajně drsnější povahy, kterým je jeho novinka Pieta, jež získala Zlatého lva v Benátkách. Českou premiéru doplní další kousky z režisérovy filmografie jako 3-iron, Samaritánka, Dech, Jaro, léto, podzim, zima…a jaro. 

Kim Ki-duk
Zdroj: ČTK/AP/Domenico Stinellis

Produkce neochudí české diváky ani o nový snímek Zloději od Choi Dung-huna. Ten si totiž hned po uvedení drží prvenství coby nejúspěšnější korejský titul všech dob. Pořadatelé nezapomněli ani na kritikou milovaného Hong Sang-sooa. 

Festival se však podle ředitelky Karly Stojákové uskuteční v menším rozsahu, než na jaký byli diváci zvyklí v předchozích letech. Stane se tak z finančních důvodů. „Na program ve třech dnech konání - v malém i velkém sále Světozoru - jsme ale nesmírně hrdí,“ dodala navzdory finančním nedostatkům.